Ministrul de Interne al Turciei acuză SUA că a coordonat lovitură de stat din 2016

Ministrul de Interne al Turciei acuză SUA că a coordonat lovitură de stat din 2016

Ministrul de interne al Turciei a acuzat joi Statele Unite că se află în spatele lovituri ide stat eșuate din 2016. Ankara a dat vina pe un predicator musulman din SUA.

Ministrul de Interne al Turciei acuză SUA că a coordonat lovitură de stat din 2016. Ministrul turc a declarat că SUA este spatele lovituri de stat eşuate.
Ministrul de Interne al Turciei a acuzat SUA că s-au aflat în spatele loviturii de stat eșuate din 2016.  Ştirea apare într-o perioadă în care statul turc vrea să-și îmbunătățească relațiile cu aliatul său din NATO.
Peste 250 de persoane au fost ucise în încercarea de a răsturna pe președintele Tayyip Erdogan și guvernul său la 15 iulie 2016. Soldații s-au răzvrătit şi au comandat avioane de război, elicoptere și tancuri pentru a pune mâna pe instituțiile statului.

Ministrul de Interne al Turciei acuză SUA că a coordonat lovitură de stat din 2016

Ankara a dat vina pe predicatorul Fethullah Gulen, fost aliat al lui Erdogan, care locuiește în Pennsylvania. Şi a lansat o represiune pe scară largă asupra rețelei sale. Dar Gulen a neagat orice implicare.

Ministrul de Interne, Suleyman Soylu, a declarat pentru Hurriyet că Statele Unite au coordonat lovitura de stat. În timp ce rețeaua Gulen a executat. „Europa a fost entuziasmată de asta”, reafirmând punctul de vedere pe care el l-a exprimat încă de ăe vremea puciului.

Ministrul de Interne al Turciei acuză SUA. “Este absolut evident că SUA este în spatele zilei de 15 iulie.

„FETO este cel care a executat operațiunea la ordinele lor”, a spus oficialul din guvern. Oficialii americani nu au răspuns imediat, dar Washingtonul a negat anterior orice implicare. A respins în mod repetat cererile turcești pentru extrădarea lui Gulen, invocând lipsa unor dovezi credibile din partea Truciei.

Ministrul de Interne al Turciei acuză SUA. Deşi vrea să repare relațiile cu Statele Unite

Ankara încearcă să repare legăturile tensionate cu Washingtonul, care anul trecut a sancționat Turcia pentru achiziționarea sistemelor de apărare aeriană rusești, dar și cu Uniunea Europeană. UE a amenințat cu măsuri împotriva Ankarei în legătură cu disputa cu Grecia din estul Mediteranei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Turcia a declarat în ultimele săptămâni că a realizat o „agendă pozitivă” cu UE și că dorește să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite sub președintele Joe Biden. Se așteaptă ca Biden să fie mai dur în privința Ankarei în ceea ce privește drepturile omului.

De la lovitura de stat eșuată, Turcia a reținut aproximativ 292.000 de persoane pentru legături suspectate cu Gulen și a suspendat sau concediat peste 150.000 de funcționari publici. Sute de redacţii media au fost închise și zeci de parlamentari din opoziție au fost închiși.

Răspunsul guvernului la protestele care țin luni de zile în cadrul uneia dintre cele mai bune universități din stat a alarmat Washington și ONU, care au condamnat retorica “homofobă” a oficialilor.

Soylu a făcut referire la unii protestatari spunând că erau „devianți LGBT”, iar Erdogan a spus miercuri că „nu există așa ceva” ca LGBT, informează ekathimerini.