Evenimentul Zilei > Actualitate > Isteria GameStop continuă. Cazul a ajuns la vârful SUA. Ședință de urgență
Isteria GameStop continuă. Cazul a ajuns la vârful SUA. Ședință de urgență

Isteria GameStop continuă. Cazul a ajuns la vârful SUA. Ședință de urgență

Isteria continuă în SUA după ce acțiunile GameStop au crescut printr-o campanie amplă, dar simplă, a unui grup de utilizatori de pe Reddit.

Isteria GameStop continuă. Cazul a ajuns la vârful SUA.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat joi că înainte ca ea şi organismele de reglementare a pieţei financiare să ia măsuri, trebuie să „înţeleagă în profunzime” ce s-a întâmplat în cursul tranzacţiilor frenetice care în ultimele zile au vizat acţiunile GameStop Corp şi alte titluri, transmite Reuters.

„Voi avea o întâlnire cu principalele organisme de reglementare, precum şi cu Rezerva Federală pentru a discuta ce s-a întâmplat. Trebuie să ne asigurăm că pieţele noastre financiare funcţionează corect şi că investitorii sunt protejaţi”, a spus Janet Yellen pentru postul de televiziune ABC, în primul său interviu după ce săptămâna trecută a devenit prima femeie care ocupă postul de secretar al Trezoreriei SUA.

Isteria GameStop continuă. Cazul a ajuns la vârful SUA.

Potrivit lui Janet Yellen, organismele de reglementare vor „discuta dacă recentele evenimente justifică noi măsuri” adăugând că „trebuie să înţelegem în profunzime ce s-a întâmplat înainte de a lua măsuri şi cu siguranţă vom analiza cu atenţie aceste evenimente”.

Reuniunea convocată de Janet Yellen vine la câteva zile după o febră speculativă, provocată de micii deţinători de acţiuni. Acest gest a provocat creşteri explozive pentru acţiunile numitor companii. Unul dintre cei care au beneficiat de această creștere uriașă este lanţul de magazine de jocuri video GameStop. Șii cotaţia unor materii prime precum argintul a crescut.

La întâlnire vor participa organismul de reglementare a burselor americane, Securities and Exchange Commission (SEC), organismul de reglementare a tranzacţiilor cu materii prime, Commodities Futures Trading Commission (CFTC). Alături de acestea două va fi și Banca Centrală a SUA (Fed).

Prin intermediul forumului Reddit, micii investitori de retail şi-au coordonat achiziţiile şi au stimulat creşterea unor acţiuni, în încercarea de a pedepsi fondurile speculative care profită atunci când cotaţia acţiunilor scade.

Însă creşterile provocate de achiziţiile micilor investitori au fost de scurtă durată. Astfel că în ultimele zile cotaţia acţiunilor GameStop s-a prăbuşit. Mulţi traderi individuali au înregistrat la rândul lor pierderi.

Trezoreria SUA, echivalentul Ministerului Economiei şi Finanţelor, nu are puteri de reglementare dar poate influenţa acţiunea organismelor de reglementare.