Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, i-a cerut ambasadorului SUA la Belgrad să nu-i mai trateze pe sârbi ca pe indienii dintr-o rezervație

Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, i-a cerut ambasadorului SUA la Belgrad să nu-i mai trateze pe sârbi ca pe indienii dintr-o rezervațieSerbia. Sursa foto: Hyotographics | Dreamstime.com

Ministrul de Interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, îl atacă pe ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, spunându-i să nu-i mai trateze pe sârbi ca pe indienii dintr-o rezervație, adăugând că ar trebui să respecte regulile decenței.

Aleksandar Vulin a menționat că Hill are impresia că îi poate obliga să facă orice dorește el, de parcă ar fi într-o rezervație.

„Nu știu ce speră să obțină ambasadorul Hill, îndemnându-ne să recunoaștem Kosovo, dar mi se pare că el însuși nu știe ce vrea să realizeze. Poate că ambasadorul va reuși să mă scoată din [noul] guvern, dar nu va reuși să distrugă ideea Serbiei independente, care ia propriile decizii”, a spus Vulin.

În ceea ce-l privește pe ambasadorul SUA, acesta a condamnat ferm recenta vizită a lui Vulin la Moscova și a subliniat, de asemenea, că Serbia ar trebui să impună sancțiuni Rusiei și „să se alăture poverii” împărtășite de mulți alți membri ai UE, potrivit flux24.ro.

Tensiuni între Serbia și Kosovo

În ultimele trei săptămâni au avut loc tensiuni între Serbia și Kosovo. În acest sens, liderii din Serbia şi Kosovo s-au întâlnit la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii mediate de Uniunea Europeană, în speranţa reducerii tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina care au condus la proteste violente în ultimele săptămâni.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a convocat reuniunea după ce o dispută privind numerele de înmatriculare auto şi documentele de identitate au condus, la finalul lunii iulie, la ridicarea de baricade pe străzi şi chiar la violenţe armate.

Tensiunile s-au mai redus după ce Pristina a acceptat să recunoască plăcuţele de înmatriculare auto emise de Serbia pentru încă 30 de zile.

Schimbul de replici agresive între Serbia şi Kosovo a determinat Uniunea Europeană să dea publicităţii, la finalul săptămânii trecute, o declaraţie în care cere „ambelor părţi să pună capăt imediat ostilităţilor reciproce şi declaraţiilor periculoase şi să acţioneze în mod responsabil”.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune, potrivit HotNews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News