Ministrul de Interne al Franței se joacă „de-a Strangularea” cu Black Lives Matter

Ministrul de Interne al Franței se joacă „de-a Strangularea” cu Black Lives Matter

Ministrul de Interne, Cristophe Castaner, a provocat mânia polițiștilor francezi, anunțând luni, 8 iunie, că interzice strangularea ca tehnică de imobilizare a suspecților.

Anunțul era o concesie făcută manifestanților Black Lives Matter, care, la fel ca în America, se plâng de „violențele polițiștilor”, în timp ce ei înșiși se dau la violențe și vandalizări.

Întrebat de polițiști cu ce altă tehnică eficientă poate fi înlocuită strangularea, Castaner nu a putut oferi un răspuns. Până vineri, 12 iunie, când, după o întâlnire fierbinte cu reprenzentanții sindicatelor polițiștilor, a revenit parțial asupra deciziei.

Astfel, Castaner a anunțat că se acceptă tehnica strangulării respiratorii, dar nu și cea a strangulării sanguine. În cazul primeia, polițistul apasă cu brațul pe traheea reținutului, în cazul celei de-a doua, apasă pe carotidă.

După ce a mai reflectat puțin, „primul polițist al Franței” a decis luni, 15 iunie, să suspende cu totul interdicția pe care el însuși o instituise, până ce se va indentifica o altă metodă eficientă de a înlocuiască, informează presa din Hexagon.

„În așteptarea definirii unui nou cadru și în măsura în care circumstanțele o cer, tehnica numită a strangulării va continua să fie aplicată cu măsură și discernământ și va fi înlocuită pe măsură ce va avea loc un alt proces de formare (a cadrelor de poliție)”, a explicat directorul general al poliției naționale franceze, Frédéric Veaux, într-o notă de serviciu.

Șeful poliției a precizat că va fi format un grup de lucru, începând de miercuri, 17 iunie, „pentru a defini o tehnică de înlocuire” a strangulării, care să își prezinte concluziile „înainte de 1 septembrie”.

În notă, Veaux a ținut să precizeze că „«priza posterioară» pentru imobilizarea persoanei aflate în picioare sau aducerea ei la sol pentru a fi încătușată, este în continuare predată și aplicată”.

El l-a contrazis astfel pe șeful său politic, Castaner, care anunțase, în conferința de presă, că „metoda va fi abandonată și nu va mai fi predată în școlile de poliție și de jandarmerie”, deoarece „prezintă riscuri”.

Polițiștii francezi sunt tot mai nemulțumiți de atitudinea șefilor lor, care cedează în fața protestelor, adoptând o atitudine împăciuitoare față de violențele de stradă.

Săptămâna trecută, pe bulevardul parizian Champs-Elysées și în alte orașe ale Franței au avut loc manifestații de protest ale polițiștilor la adresa șefilor lor și a lui Emmanuel Macron.