Ministrul Daea salvează oaia. A promis cea mai mare investiție din Agricultură din ultimii ani

Ministrul Daea salvează oaia. A promis cea mai mare investiție din Agricultură din ultimii aniSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Prezent în Parlamentul României, unde s-a discutat o moțiune simplă depusă de USR, Daea a anunțat cea mai mare investiție din agricultură, din ultimii ani. Ministrul Agriculturii le-a vorbit aleșilor de ”programul lâna”.

Potrivit lui Daea, investiția estimată la peste 20 de milioane de euro, se va derula prin Casa de Comerț Unirea, și se va referi la construcția celui mai mare centru de spălat şi prelucrat lână.

Practic, Daea anunță că lâna produsă de toate oile din România va fi cumpărată de acest centru, care o va prelucra, iar ulterior va vinde produsul finit către marile țesătorii.

”Programul Lâna, Alege Oaia, subvenţiile acordate la timp şi corect aplicate au dus la creşterea efectivelor, dar din nefericire aceste programe le-aţi mutilat prin decizii guvernamentale cu Orban în frunte şi cu USR în coadă. Vă anunţ că realizăm în România cea mai mare investiţie de spălat şi prelucrat lână, în valoare de 20 de milioane euro. Anul viitor vor apărea primele capacităţi de producţie în aşa fel încât întreaga cantitate de lână s-o valorificăm în România prin metode moderne, care respectă condiţiile de mediu, iar întreaga cantitate de lână va fi cumpărată de la toţi crescătorii de oi de către Casa de Comerţ, care este a României şi a românilor, şi pe care aţi distrus-o, dar am readus-o la viaţă”, a spus Daea.

Moțiune împotriva lui Daea

Pe data de 12 aprilie, un grup compus din 56 de parlamentari de la USR au depus o moțiune simplă, pe care au numit-o: ”De la grânarul Europei la ruşinea Europei. Ministrul Daea distruge cu bună ştiinţă agricultura românească”.

Pentru a se dezbate această moțiune, Daea a trebuit să se prezinte în Parlament unde le-a vorbit aleșilor despre toate programele derulate de Ministerul Agriculturii, în special pe cele din sectorul creșterii oilor.

”Deşi Comisia Europeană a afirmat că sectorul de creştere ovine/caprine nu este în dificultate deoarece efectivele şi producţia de carne sunt în creştere, conducerea MADR a justificat faptul că în ţara noastră nu există rase de ovine specializate pentru producţia de carne şi că acest sector al zootehniei are o profitabilitate scăzută. Practic, principalele obiective sunt îmbunătăţirea calităţii genetice a efectivelor de ovine şi creşterea numărului de animale din rase specializate pentru carne", a subliniat Daea.

Subvenția pentru ovine

La acest capitol, al sprijinului cuplat, Daea a mai spus că în anul 2022, a fost plătită o subvenție de peste 60 de milioane de euro.

Mai exact, pentru fiecare dintre cele 4.3 de milioane de oi, recenzate la nivelul țării, a fost plătită o subvenție de 15.8 euro.

”Din calculele efectuate de instituţii specializate, a reieşit faptul că profitabilitatea cea mai scăzută se regăseşte la exploataţiile cu un număr de animale cuprins între 150 şi 500 capete. În cazul în care s-ar fi luat în considerare numai berbeci înscrişi în registrele genealogice, numărul de animale care ar fi beneficiat de sprijinul cuplat zootehnic ar fi fost mult mai redus, practic la jumătate", a mai susținut Petre Daea, citat de Agerpres.