Ministrul Culturii despre reluarea spectacolele în sală: „Mai devreme nu se poate”

Ministrul Culturii despre reluarea spectacolele în sală: „Mai devreme nu se poate”

Producțiile de teatru, concerte și spectacole în spații închise se vor relua, cel mai probabil, când numărul cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19 va scădea sub 20 – 30, zilnic. Ministerul Culturii lucrează împreună cu Ministerul Sănătății la un set de reglementări menit să permită reluarea repetițiilor.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat, pentru RFI, că la nivelul instituției pe care o conduce se lucrează la setul de reglementări menit să permită reluarea producțiilor în săli de spectacol și concerte în spații închise.

„Ministerul Culturii lucrează la propunerea pentru reluarea producțiilor de spectacol și concerte în spații închise. Deocamdată, discutăm cu Ministerul Sănătății să se permită reluarea repetițiilor, iar cu Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență am intrat în dialog pentru a actualiza calendarul reluării activității cu publicul, chiar și în spații închise”, a declarat Bogdan Gheorghiu pentru RFI.

Ministrul Culturii a arătat că în alte state, precum Austria, spectacolele în spații închise s-au reluat deoarece se înregistrează în jur de 10 îmbolnăviri cu noul coronavirus pe zi, la nivel national.

Ne puteți urmări și pe Google News

„România în continuare are peste 100 de cazuri, așadar iată cam unde trebuie să ajungem, din punct de vedere epidemiologic, pentru a se permite și la noi reluarea graduală a spectacolelor în spații închise. Cel mai probabil, când va scădea sub 20, 30 de cazuri pe zi, la nivel național, și statul român va lua decizia de a se relua la aceste activități”, a precizat Bogdan Gheorghiu.

Festivaluri cu peste 1.000 de participanți, din septembrie

Ministrul a mai spus că în acest moment epidemiologii consideră că există un risc ridicat de contaminare în cazul spectacolelor susținute în săli, pentru că este vorba despre de timpul petrecut de acele persoane în același spațiu.

„Este un timp îndelungat, de două ore, aproximativ, cât durează un spectacol sau un film, comparativ, pentru că mulți fac această comparație, cu un supermarket unde două persoane nu împart același spațiu pentru un timp îndelungat. De aceea, epidemiologii sunt reticenți în a permite reluarea spectacolelor sau permiterea reluării proiecțiilor cinematografice în spații închise”, explică Bogdan Gheorghiu.

Pe de altă parte, ministrul Culturii și-a exprimat îndoiala că vor putea fi organizate prea curând festivaluri sau concerte cu un număr de peste 1.000 de participanți. El a precizat că într-un caz optimist, acest lucru va fi posibil doar de la începutul toamnei. Potrivit spuselor sale, pe site-ul ministerului se află în dezbatere publică un proiect de lege privind desfăşurarea evenimentelor cultural-artistice în contextul epidemiei de COVID-19 care interzice organizarea concertelor şi festivalurilor cu peste 1.000 de participanţi în România.