Ministrul a ajuns la ce a prezis: Ura, și la gară! Cercul de la Justiție s-a închis. Tudorel Toader i-a returnat Anei Birchall cheia de la birou

Ministrul a ajuns la ce a prezis: Ura, și la gară! Cercul de la Justiție s-a închis. Tudorel Toader i-a returnat Anei Birchall cheia de la birou

Ieri dimineață, vicepremierul Ana Birchall, numită ministru interimar la Justiție, a ajuns la minister pentru a prelua mandatul de la Tudorel Toader. În februarie, 2017, lucrurile stăteau invers. Toader prelua mandatul de la Ana Birchall, care era tot ministru interimar. De aceea, acesta a spus că o cunoaște bine, au avut o discuție agreabilă, a servit-o cu o cafea și i-a urat succes. De când a început să se discute despre îndepărtarea lui de la Justiție, Toader a spus că după ce-i predă biroul succesorului său se duce la gară, apoi la Iași. Începând de ieri, fostul ministru și-a reluat funcția de rector la Universitatea „Al. Ioan Cuza”, din care s-a autosuspendat din 2017.

Este o misiune foarte grea dar cred că împreună cu echipa de la Ministrul Justiţiei o vom îndeplini”, declara Tudorel Toader în 23 februarie 2017, când prelua mandatul. Ieri, a ieșit pe scările ministerului și, deși mima o detașare, nu mai avea acea atitudine de siguranță și ușoară sfidare. În urmă cu două zile, ministrul demisionar începuse să-și ia rămas bun de la toată lumea, inclusiv de la foștii premieri cu care a lucrat, Viorica Dăncilă, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. El a caracterizat colaborarea cu aceștia drept „excelentă”; le-a mulțumit și jurnaliștilor pentru modul cum au reflectat activitatea ministerului.

 

Plastic și jovial

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși era clar marcat de, totuși, finalul previzibil, deși nu a mai aruncat cu obișnuitele săgeți căptușite cu catifeaua vocii molcome, Toader a fost jovial și a găsit și expresii plastice pentru a vorbi despre perioada petrecută la minister. „Eu am fost onorat să fiu ministru al Justiției. V-am privit și v-am primit cu plăcere și bucurie. Ați fost și sunteți fereastra prin care se vede Ministerul Justiției, activitatea de la această importantă autoritate. Vă doresc tot binele”, le-a spus el jurnaliștilor prezenți. A povestit și cum a primit-o pe Birchall și a strecurat o îndoială subtilă folosind cuvântul „dacă”. „A fost o discuție foarte agreabilă, am servit o cafea. Noi ne cunoaștem foarte bine. Exprim convingerea faptului că va continua ceea ce am dus până în prezent la minister, dacă interimatul îi va permite va veni și cu elemente de noutate”, a povestit fostul ministru.

Întrebat dacă își reproșează ceva, Toader a spus că întotdeauna este loc de mai bine și că nu există persoană care să fie agreată de toată lumea: „E cineva care e iubit de toată lumea? Nu cred. Dacă e să-mi reproșez ceva, probabil, oricând și oriunde se pot face mai multe lucruri și mai bine făcute”.

 

Comisia de la Veneția, ultimele explicații

Miercuri seara, ministrul demisionar al Justiției a avut o întâlnire cu delegația Comisiei de la Veneția, din care și el face parte.

Subiectele abordate în cadrul discuției au vizat aspecte privitoare la legile justiției, cu un accent pe cele cinci ordonanțe de urgență ale Guvernului inițiate de către Ministerul Justiției și adoptate în perioada septembrie 2018 – martie 2019 (OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 și OUG nr. 12/2019).

Tudorel Toader a prezentat contextul legislativ și instituțional care a determinat procesul de modificare și completare a celor trei legi ale justiției (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii), precum și considerentele care au justificat adoptarea unora dintre soluțiile legislative cuprinse în cele cinci ordonanțe de urgență ale Guvernului.

 

Discuția pe Coduri, privilegiul președintelui

Miercuri, în discuția avută cu delegația Comisiei de la Veneția, președintele Klaus Iohannis s-a plâns de adoptarea legilor de modificare a Codului Penal și Codului de procedură penală și a spus că „PSD legiferează defectuos”.

Ieri, Comisia s-a întâlnit și cu membrii „Comisiei Iordache”. Președintele comisiei a declarat la un post de televiziune că delegația a venit chemată de „pârâcioșii de serviciu-USR, PNL și Klaus Iohannis”, dar că este o simplă discuție pentru că cei din comisie „nu sunt Dumnezei”.

Miercuri, după adoptarea Codurilor, USR, prin Dan Barna, anunța că va anunța Comisia de la Veneția despre asta. Doar că, la discuțiile de ieri, membri comisiei nu au fost de acord să deschidă discuția pe această temă. USR a sucit-o și i-a lăudat pentru asta, că sunt niște profesioniști care nu se hazardează pe teme neplanificate. Senatorul USR George Dircă a participat la întâlnire și a spus că nu se lasă. Vor chema Comisia de la Veneția special pe acest subiect.