Declarația miniștrilor apărării din G7 a reiterat „sprijinul neclintit pentru Ucraina”, la doar câteva zile după ce președintele Volodimir Zelenski și-a prezentat planul de a pune capăt conflictului.
Miniștrii din G7 și-au reafirmat sprijinul pentru Ucraina
Miniștrii Apărării din G7 au reafirmat sâmbătă unitatea lor în contextul conflictului în escaladare din Orientul Mijlociu și al războiului Rusiei în Ucraina, se arată într-o declarație comună de la întâlnirea de la Napoli, Italia.
Șefii de apărare din șapte dintre cele mai bogate state ale Occidentului și-au exprimat sâmbătă determinarea comună de a aborda provocările de securitate într-un „moment din istorie marcat de o mare instabilitate”.
„Subliniem intenția noastră de a continua să oferim asistență Ucrainei, inclusiv asistență militară pe termen scurt și lung,” au declarat miniștrii G7. Ei reprezintă Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite.
Situația la nivel global este deteriorată, conform G7
Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a declarat că „agresiunea brutală a Rusiei în Ucraina și situația cu adevărat critică din Orientul Mijlociu, combinate cu instabilitatea profundă a Africii subsahariene și cu tensiunea în creștere din regiunea Indo-Pacific, evidențiază un cadru de securitate deteriorat, cu previziuni pentru viitorul apropiat care nu pot fi pozitive.”
„Pe de o parte, țările și organizațiile care cred într-o ordine mondială bazată pe dreptul internațional; pe de altă parte, cei care disprețuiesc sistematic democrația pentru a-și urmări obiectivele, inclusiv prin utilizarea deliberată a forței militare,” a adăugat ministrul italian al Apărării în discursul său de deschidere.
Protecția pacificatorilor revine tuturor părților implicate într-un conflict
Josep Borell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, și Mark Rutte, Secretarul General al NATO, au participat de asemenea la întâlnirea de o zi.
Declarația lor comună a condamnat de asemenea rachetele balistice ale Iranului și atacurile pe scară largă împotriva Israelului și a subliniat importanța ca toate părțile să acționeze în conformitate cu dreptul internațional.
Șefii de apărare ai G7 și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la toate amenințările la adresa securității UNIFIL în Liban, afirmând că protecția pacificatorilor revine tuturor părților implicate într-un conflict.
Securitatea în Africa și evoluțiile din regiunea Asia-Pacific au fost, de asemenea, discutate, conform euronews.
Italia deține președinția rotativă a G7 în 2024, un grup care include și Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania și Franța.