Utilizarea etică a inteligenței artificiale, pe agenda G7

Utilizarea etică a inteligenței artificiale, pe agenda G7 Sursa Foto: Pixabay

În centrul reuniunii ministeriale G7 de la Cernobbio privind noile tehnologii se află utilizarea etică a inteligenței artificiale.

Utilizarea etică a AI, o problemă abordată la reuniunea G7

Promovarea dezvoltării și utilizării etice și sigure a sistemelor de inteligență artificială (AI), în special pentru sectorul public, în conformitate cu principiile și valorile țărilor G7.

Acesta este obiectivul reuniunii ministeriale G7 pe domeniul Tehnologie și Digital care are loc la Cernobbio.

Evenimentul este prezidat de subsecretarul de stat la Președinția Consiliului responsabil pentru inovarea tehnologică, Alessio Butti.

Întâlnirea urmărește angajamentele asumate prin adoptarea Declarației miniștrilor industriei, tehnologiei și digitalului din G7 la Trento, pe 15 martie.

Asociațiile TECH7 prezintă un document comun de etică

Principalele asociații din sectorul TIC din țările G7 (TECH7) s-au întâlnit cu scopul de a discuta prioritățile strategice pentru 2025, consolidând în continuare cooperarea dintre asociațiile digitale naționale, în vederea viitoarei președinții canadiene a G7, asigurând continuitatea lucrărilor începute în timpul președinției italiene.

Asociațiile TECH7 au discutat problemele cheie ale guvernanței inteligenței artificiale, securitatea infrastructurilor digitale și promovarea comerțului digital deschis şi au transmis o Declarație oficială subsecretarului Președinției Consiliului de Miniștri Alessio Butti.

Documentul subliniază prioritățile și recomandările pentru o guvernare AI responsabilă și bazată pe inovație.

Nota reiterează importanța unei reglementări pro-inovare, bazată pe riscuri, subliniind că nicio țară nu poate aborda de una singură provocările prezentate de inteligența artificială.

De ce se tem oamenii de AI

Documentul solicită stabilirea de standarde internaționale comune pentru a se asigura că reglementările sunt interoperabile la nivel global și încurajează dialogul continuu cu industria și alte organisme multilaterale, cum ar fi OCDE, pentru a se asigura că cadrul de guvernanță este actualizat și aplicabil într-un mod practic și eficient, potrivit RaiNews.

Reamintim că, recent, unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică, Geoffrey E. Hinton, acum în vârstă de 76 de ani, a declarat că „în aceleași circumstanțe, aș face același lucru din nou, dar sunt îngrijorat de faptul că consecința generală a acestui lucru ar putea fi sisteme mai inteligente decât noi care, în cele din urmă, să preia controlul”.

(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)

Revista presei