19 ministere, 3 partide la guvernare, mai multe nume vehiculate pentru ocuparea fotoliilor de ministru şi cel puţin cinci dintre acestea se află în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Prevăzând această situaţie, preşedintele a transmis negociatorilor PDL şi PSD că Guvernul nu trebuie să aibă miniştri asupra cărora planează suspiciuni de corupţie, care sunt preşedinţi de CJ sau primari sau care nu sunt profesionişti recunoscuţi, susţin surse participante la discuţii.
La scurt timp după încheiea alegerilor pentru un nou Legislativ, procurorii au arătat că lucrează din greu la soluţionarea unor cazuri care vizează politicieni din linia întâi.
PSD a vehiculat două nume pentru fotoliul de vicepremier: Ilie Sârbu şi Miron Mitrea. Pe numele lui Ilie Sârbu au fost depuse mai multe plângeri pentru abuz în serviciu în legătură cu privatizări din ministerul Agriculturii. În cazul lui Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, acuzaţiile sunt mai grave. Mitrea este învinuit pentru luare de mită, iar procurorii DNA i-au pus casa sub sechestru pentru un presupus prejudiciu de 7 miliarde de lei vechi.
Pe lista DNA se află şi democrat-liberalul Adriean Videanu, candidat la şefia ministerului Economiei. Fostul primar al Capitalei are mai multe plângeri, dar, spune el, niciun dosar penal. În schimb, presa a scris despre un posibil dosar, legat de unele licitaţii, de costuri exagerat de mari ale unor lucrări, printre care şi cele de la stadionul Lia Manoliu. Videanu spune că a fost o singură dată audiat de procurorii anticorupţie, dar în legătură cu o dispoziţie de demolare a unei clădiri din Cartierul Francez.
Partidul Conservator, pretendent la două portofolii în noul cabinet, are şi el câţiva politicieni care au trecut prin faţa procurorilor. În urmă cu o săptămână, chiar liderul de onoare Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, într-un dosar privind privatizarea Institutului de Chimie Alimentară. În aceeaşi anchetă este amintită şi Daniela Popa, liderul PC, pentru că i-ar fi indus în eroare pe procurori, furnizând informaţii false despre membrii partidului care erau deja anchetaţi.
UDMR are un fost ministru anchetat, Zsolt Nagy, în dosarul privatizărilor strategice.
Chiar şi Theodor Stolojan, premierul nominalizat, a strâns mai multe plângeri, una chiar anul trecut, pentru că ar fi semnat o Hotărâre de Guvern prin care o firmă a fost împroprietărită cu 80 de hectare de teren ce aparţinea comunităţii locale din Popeşti-Leordeni, informează Realitatea.
CITIŢI ŞI:
Răsplata lui Băsescu: "dragă Stolo" - premier UDMR stă în calea fericirii PSD-PDL Thedor Stolojan, premier de criză