Ministerul Sănătății, precizări despre decontarea vaccinurilor. Banii sunt prinși în buget

Ministerul Sănătății, precizări despre decontarea vaccinurilor. Banii sunt prinși în buget Sursa foto: Geargodz | Dreamstime.com

Ministerul Sănătății are bani pentru decontarea anumitor vaccinuri de care beneficiază, gratuit, anumite categorii de populație. Precizările au fost făcute de reprezentanți instituției conduse de Alexandru Rafila, Banii vor fi virați către Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Ministerul Sănătății are fondurile necesare pentru decontarea vaccinurilor destinate anumite categorii de populație. Banii au fost prinși în bugetul aferent anului 2024 și urmează să fie transferați către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Ministerul Sănătății are bani de vaccinuri

Sumele destinate decontării vaccinurilor compensate pentru populație au fost prinse în bugetul aferent anului în curs. Sumele urmează să fie transferați Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în funcție de solicitări. Precizările au fost transmise într-un comunicat de presă emis de instituția condusă de Alexandru Rafila.

„Referitor la decontarea vaccinurilor de care beneficiază anumite categorii populaţionale în sistem ambulator, în regim de compensare, precum şi a activităţii din centrele de permanenţă, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate precizează următoarele: conform prevederilor legale în vigoare, pentru vaccinurile de care beneficiază unele segmente populaţionale în sistem ambulator în regim de compensare, prevăzute în HG 720/2008, termenul de plată pentru consumul înregistrat în luna octombrie este ianuarie 2024”, se arată în comunicatul de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform sursei citate, Ministerul a cuprins în bugetul pentru anul 2024 sumele necesare pentru plata vaccinurilor.

Spitalele din România, depășite de valul de infecții respiratorii. Ce spune Rafila

Alexandru Rafila. Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Vaccinarea este prioritară

Ministerul Sănătății a mai precizat că vaccinarea este prioritară pentru categoriile de populație din grupele de risc. Iar pentru aceasta se fac demersuri în vederea asigurării resurselor necesare.

„Menționăm că, vaccinarea persoanelor aflate în grupe la risc de îmbolnăvire reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății și, în acest sens, atât Ministerul Sănătăţii, cât și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) fac toate demersurile necesare pentru asigurarea resurselor financiare necesare realizării acestei măsuri de sănătate publică”, a mai transmis ministerul condus de Alexandru Rafila.

Potrivit sursei citate, în luna ianuarie vor fi decontate cu prioritate obligaţiile restante aferente lunilor noiembrie şi decembrie 2023. Este vorba despre decontarea serviciilor medicale prestate de către medicii de familie în cadrul centrelor de permanenţă, conform precizărilor.

Ministerul

Ministerul Sanatatii Sursa foto: EVZ

Ministerul acuzat că refuză decontarea

Asociația Farmaciilor Independente Ethica acuză Guvernul că respinge la plată facturile emise pentru vaccinurile eliberate populației încă din luna noiembrie. Statul român refuză să plătească vaccinurile gripale eliberate de farmacii susține Asociația. Potrivit unui comunicat emis de farmaciști, în plin sezon gripal Ministerul Sănătății respinge la plată facturile pentru vaccinurile emise populației.

„Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica condamnă statul român pentru folosirea farmaciilor drept unităţi de creditare pentru medicamentele eliberate populaţiei - în continuare există întârzieri majore în decontarea medicamentelor compensate şi gratuite furnizate pacienţilor, iar pentru vaccinurile gripale eliberate nu există în acest moment fonduri”, se arată într-un comunicat de presă.

În acest context, Asociaţia a salutat decizia autorităţilor de a oferi posibilitatea prescrierii şi eliberării anumitor vaccinuri pe reţete compensate sau gratuite. Pe de altă parte, anumite case de asigurări de sănătate judeţene au transmis solicitări pentru stornarea facturilor emise deja pentru vaccinurile gripale eliberate. Motivul invocat a fost lipsa fondurilor de la Ministerul Sănătății.

„Între timp, reprezentanţii Guvernului declară că nu vor exista sincope în decontarea medicamentelor eliberate populaţiei. În aceste condiţii, statul român acţionează dual în declaraţii şi fapte: reprezentanţii Guvernului susţin vaccinarea populaţiei şi încurajează imunizarea pentru sănătatea publică doar în mod declarativ, deoarece prin faptele acestora de a bloca plata vaccinurilor eliberate de farmacii descurajează de fapt disponibilitatea vaccinurilor pe piaţa din România”, se mai arată în comunicat.