Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă. Schimbări din 2024
- Maria Dima
- 31 decembrie 2023, 16:25
Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) din Republica Moldova a transmis că, în 2024, indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se va stabili indiferent de durata stagiului de cotizare.
CNAS a transmis că, începând cu 1 ianuarie 2024, intră în vigoare prevederile Legii nr.241 din 31.07.2023 pentru modificarea unor acte normative. Astfel, indemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă se acordă de către angajator/liber-profesionist ce practică activitate în sectorul justiţiei, indiferent de durata stagiului de cotizare.
Prin urmare, au explicat reprezentanții CNAS, nu este necesară prezentarea actelor justificative angajatorului privind confirmarea stagiului de cotizare pentru stabilirea indemnizaţiei respective.
CNAS. Cum se plătește indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă
Potrivit legislaţiei, primele 5 zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente nelegate de muncă se plătesc din mijloacele angajatorului/liber-profesionistului ce practică activitate în sectorul justiţiei.
Însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă. Începând cu a 6-a zi calendaristică de incapacitate temporară de muncă, iar în cazul mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă – începînd cu prima zi după expirarea celor 15 zile cumulative plătite din mijloacele angajatorului, indemnizaţia se plăteşte din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat.
Indemnizații mărite pentru veteranii de război
Veteranii de război din Republica Moldova vor primi, începând cu 2024, indemnizații mărite cu 250 de lei. Decizia a fost aprobată de Parlament. Modificările vizează veteranii războiului de pe Nistru, persoanele care au luptat în Afganistan, participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, precum și persoanele care au rămas cu dizabilități în urma acestor conflicte. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
De majorare vor beneficia și soții/soțiile veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, precum și unul dintre părinții participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova. Pentru alocațiile majorate, în bugetul de stat pe anul 2024 vor fi alocate 82 de milioane de lei.