Mii de copiii nevaccinați pentru că statul nu asigură necesarul de seruri

Mii de copiii nevaccinați pentru că statul nu asigură necesarul de seruri

În timp ce Ministerul Sănătății se „chinuie” de un an să termine Legea vaccinării, care ar presupune și crearea de stocuri pentru serurile incluse în Planul Național de Imunizare, în țară situația de dezastruoasă. Vaccinul contra poliomilitei vine cu țârâita, iar cel contra tuberculozei lipsește de mai bine de două luni

Sincope în aprovizionarea cu seruri au mai fost, dar parcă niciodată situația nu a fost așa de gravă. Degeaba avem Plan Național de Vaccinare, dacă DSP-urile nu primesc cu lunile vaccinurile „obligatorii”. În acest moment, din mai multe județe din țară lipsesc de mai bine de două luni: BCG-ul –împotriva tuberculozei și Haxacima – vaccinul hexavalent care imunizează contra difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilusului, hepatitei B şi a poliomielitei. Toate sunt boli foarte grave și, unele, mortale! Forțate de situație, spitalele, care sunt obligate să imunizeze nou-născuții în primele șapte zile de viață contra tuberculozei, externează nounăscuții și-i cheamă înapoi când le vin serurile.

Când vin dozele, cheamă înapoi sute de bebeluși

„Am reluat vaccinarea cu BCG, există doze, după ce au lipsit aproape trei săptămâni. Am rechemat la vaccinare nou-născuții externați fără administrarea BCG, aproximativ 300 de copii. Direcția sanitară a cerut împrumut de la județele care aveau surplus”, explică dr. Olariu Gabriela, neonatolog la Clinica de Obstetrică – Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” de la Spitalul Municipal din Timișoara.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ce privește vaccinul hexavalent, dr. Gabriela Vasilie, medic de familie din Timișoara, spune că anul acesta a primit doze de vaccin doar în iunie și pe 20 octombrie. Dar nu câte avea nevoie. „În mod normal Hexacima se face la copiii până la vârsta de un an. Avem cazuri în care vaccinarea se prelungește după împlinirea acestei vârste, deoarece nu am avut doze suficiente la timp și nu am putut respecta schema de vaccinare. Nici acum nu am primit câte ne trebuie, ci mai puține cu 50. În atari condiții nu putem respecta schema de administrare care dă eficiență de 95% în producerea anticorpilor”, a declarat doctorița. Ce pot face părinții? Până în toamna aceasta nu au avut alternativă. „În septembrie a început să se găsească vaccinul la farmacii, dar pe comandă”, a mai spus dr. Vasilie.

Dar e scump. O doză de vaccin hexavalent costă, în farmacii, între 250 și 300 de lei fiola, care – atenție părinți - trebuie transportată în genți frigorifice! De aceea, este adus doar pe comandă.

„Chiar azi a venit la cabinet o mamă care urmează să nască peste câteva zile. Era îngrijorată, știe că nu se găsește vaccinul împotriva TBC. De altfel, sunt destui copii nou născuți care au fost externați fără a fi vaccinați cu BCG. Iar noi, ne descurcăm cum putem. Mergem pe suspiciuni dar la dispensarul TBC unde îi trimitem, IDR-ul se face contra cost. Copiii suspectați de TBC fac radiografie și apoi consult ftizio. Și toate se întâmplă din cauza lipsei vaccinului BCG”, explică medicul pediatru Cătălina Rișca, de la Constanța.

La Argeș și Arad încă n-au adus BCG-ul

În Argeș, 400 de bebeluși nu au fost imunizaţi la timp contra tuberculozei, pentru că DSP-ul județean nu mai are în stoc BCG-ul de la sfârșitul lunii august. Direcția a împrumutat de la omologul său din Giurgiu o mie de doze, dar și acestea s-au terminat „Nu mai pot să împrumut de la vecini, că nici ei nu mai au. Anul trecut, BCG-ul ne-a lipsit doar o săptămână. Anul acesta, în schimb, numai probleme am avut cu el. Ne-au tot promis că ni-l trimit, dar nici acum nu a venit. Nici cu vaccinul hexavalent Hexacima nu am stat mai bine. Abia ne-a venit săptămâna trecută, dar ne lipsea de două luni”, a declarat dr. Sorina Honţaru, șeful DSP Argeș, pentru EVZ.

Peste tot se distribuie cu sincope

Aceeași situație și la Arad, unde alte sute de nounăscuți au fost externați fără a fi vaccinați. „Necesarul de vaccin BCG nu ne-a fost acoperit de la sfârşitul lunii august, până în acest moment au rămas nevaccinaţi în jur de 400 de nou-născuţi”, a afirmat directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, medicul Ciprian George Pribac, pentru Mediafax.

La Constanța, hexavalentul au fost adus pe 17 octombrie. A doua zi, „au venit deja medicii de familie, au ridicat dozele. Niciodată nu este îndestulător, solicitările se fac, din timp, în funcție de necesități. Dozele de Hexacima sosesc la un moment dat, cu sincope, ce-i drept. Iar cu BCG-ul suntem, de câteva luni, într-o mare pauză. Lipsește din maternități. Solicitările sunt făcute de maternități la DSP Constanța care la rândul ei le trimite la Ministerul Sănătății. Mai vine câteodată o adresă de la minister în care, de fiecare dată, suntem asigurați că în perioada următoare îl vom primi. Dar până acum, nu l-am primit”, recunoaște Loti Popescu, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Legea vaccinării, amânată aproape de la o luna la alta

În timp ce țara „arde”, ministrul Sănătății o ține în promisiuni. „Legea vaccinării o să fie disponibilă public în următoarele săptămâni. (...) Este de necontestat faptul că vaccinurile au eradicat boli și au redus incidența lor. (...) Cu siguranță, este o decizie pe care trebuie să ne-o asumăm ca guvern”, explica, duminică, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, într- o emisiune a Digi24. Doar că asta ne promit autoritățile de exact un an! „Legea vaccinării nu va fi asumată politic de vreun partid, ci va merge la Guvern”, anunța prof.univ. dr. Alexandru Rafila (care a deținut, în mai multe rânduri, funcțiile de consilier și secretar de stat la Ministerul Sănătății), la Forumul Naţional „Stop gripa“ din 14 OCTOMBRIE 2015! Această lege ar urma să aibă ca efect, pe lângă obligativitatea imunizării, și înființarea de stocuri pentru vaccinurile incluse în Planul Național de Vaccinare. Responsabilii din Ministerul Sănătății anunțau, anul trecut pe vremea asta, că legea vaccinării va fi gata până la sfârșitul lui 2015 o vom avea! Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat.

Norocoșii care încă au tot ce le trebuie

La București, șeful DSP, dr. Cristina Pelin spune că „deocamdată nu avem probleme sau sincope cu niciun vaccin. Suntem acoperiți până la sfârșitul lunii și sperăm să primim la timp și pentru luna serurile și pentru luna viitoare. La noi sunt altfel de probleme. Spre exemplu, în prima zi când am adus vaccinurile, acum două săptămâni, s-au prezentat 60% din medicii de familie să și le ia, dar sunt unii care nu vin să ridice dozele”, explică directorul. În județul Cluj, de asemenea, în prezent, există suficiente doze din ambele vaccinuri. Prof. Dr. Florin Stamatian, șeful Clinicilor de ginecologie, spune că „avem vaccin BCG, în ambele maternități ale Clujului. Nu sunt probleme. Am avut perioade în care ne-au lipsit alte materiale sanitare sau medicamente”.