Ministerul Sănătății interzice exportul anumitor medicamente după criza din farmacii. Lista a fost publicată

Ministerul Sănătății interzice exportul anumitor medicamente după criza din farmacii. Lista a fost publicată Sursa Foto: Arhiva EVZ

Mai multe tipuri de antibiotice, dar și siropurile pentru copii pe bază de paracetamol și ibuprofen nu vor mai exportate timp de șase luni. România se confruntă cu val uriaș de boli de sezon, iar în multe famacii stocurile de medicamente s-au epuizat.

Ministerul Sănătății a decis interzicerea exporturilor pentru jumătate de an în cazul mai multor tipuri de antibiotice, dar și a siropurilor pe bază de paracetamol și ibuprofen pentru copii.

Decizia vine după ce România se confruntă cu cel mai mare număr de cazuri de vitoze respiratorii și gripă din ultimii ani. În multe farmacii nu se mai găsesc medicamente uzuale pentru tratarea bolilor de sezon.

Interdicție la export

Ordinul care prevede acest lucru, dar și lista medicamentelor pentru care se vor aplica restricțiile au fost pusă în dezbatere publică. „Se aprobă Lista medicamentelor antibiotice și antitermice cu administrare orală, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin, a căror distribuţie în afara teritoriului României se suspendă temporar, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se exceptează de la prevederile alin. (1) medicamentele fabricate de către producătorii cu sediul în România, inclusiv cele fabricate sub contract, precum şi medicamentele care tranzitează teritoriul României şi care sunt destinate altor pieţe din afara teritoriului României”, se arată în ordinul Ministerul Sănătății.

Sursa: Ministerul Sănătății

Aprobare de la UE

Pentru ca ordinul să intre în vigoare este nevoie și de o aprobare de la Uniunea Europeană, astfel că restricțiile la export vor se vor aplica cel mai devreme în luna februarie.

„Am elaborat un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de şase luni. Lista este în transparenţă decizională, iar după ce am pus această listă am notificat Uniunea Europeană.

Trebuie să primim un aviz din partea UE  pentru ca acest ordin să poată să fie publicat, ca să putem să trecem cu bine lunile ianuarie şi februarie, care sunt luni problematice, care duc la consumuri mult mai mari de substanţe antitermice, antiinflamatorii şi chiar antivirale de tip oseltamivir“ a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit News.ro.