Ar putea fi declarată epidemia de gripă în România. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ar urma să anunțe o decizie în acest sens chiar azi, 5 ianuarie, în contextul în care numărul de cazuri a înregistrat o creștere mare în ultimele trei săptămâni.
Informațiile publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) arată că au fost înregistrate 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute doar în săptămâna 19-25 decembrie în toată țara. Poate fi observată o creștere considerabilă de cazuri comparativ cu cele 101.059 de persoane care au fost depistate cu gripă în săptămâna precedentă. Este important de precizat că în aceeași perioadă din anul 2021 au fost înregistrate 38.322 de cazuri
Cu toate acestea, Ministerul Sănătății nu a transmis că vreo persoană a murit din cauza virusului gripal. De la începutul sezonului de îmbolnăviri, au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul. În plus, 1.417.836 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal până în ziua de 25 decembrie.
Alexandru Rafila avertivează că numărul de cazuri ar putea crește
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că va fi declarată epidemia de gripă în funcție de situația de joi, 5 ianuarie. Ministrul a transmis că nu vor fi introduse restricții și spitalele nu vor limita vizitele pacienților pe durata stării de epidemie. Vor fi luate măsuri în ceea ce privește protecția personalului medical și al pacienților. Rafila a punctat că masca de protecție va fi purtată în interiorul spitalelor.
„Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariţia simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave. Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgenţe”, a mai declarat ministrul.
În ceea ce privește lipsa unor medicamente din farmacii, Rafila a spus că a observat că în ultima lună au fost achiziționate foarte multe antitermice și antiinflamatoare. Este important de precizat că Ministerul Sănătății a întocmit o listă cu medicamentele pe bază de ibuprofen, paracetamol și oseltamivirum potrivite pentru adulți și copii în această perioadă. „Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populaţia, medicii şi farmaciştii să elibereze medicamente similare care conţin aceleaşi substanţe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa patru milioane de comprimate la nivel naţional, nu e penurie”, a completat Rafila, notează News.ro.