Ministerul Sănătăţii ia măsuri anti-caniculă

Ministerul Sănătăţii ia măsuri anti-caniculă

Serviciul de Ambulanţă al Capitalei a înregistrat, vineri, de la ora 8,00 şi până la ora 12,30, aproape 230 de solicitări. Dintre acestea 10 au fost cazuri de lipotimii şi 6 cazuri de persoane căzute în stradă, fără ca acestea să aiba neaparat legătură cu canicula.

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat, joi, direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă să lucreze la capacitate maximă, în această perioadă cu temperaturi extreme.

Totodată, ministrul a cerut personalului din aceste structuri să ia măsuri pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate. Astfel, serviciile de ambulanţă vor trece la alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.Direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. De asemenea, pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme este recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11,00 şi 18,00.

În aceste zile este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5- 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este bine să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15- 20 de minute. Multe fructe și lichide, cât mai puțin alcool și cafea Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare la orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Nu priviți direct spre soare De asemenea, prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului de urgenţe Oftalmologice, a atras atenţia asupra faptului că nu trebuie să privim sub nici o formă direct la soare.

“Uitându-ne direct la soare se întâmplă un fenomen identic cu aplicarea laserului, se ard vasele de sânge de pe retină şi persoana respectivă poate să îşi piardă vederea", a declarat specialistul oftalmolog pentru Agerpress.

Privitor la ochelarii de soare, dr. Monica Pop recomandă să nu folosim ochelari de soare de culoare închisă, deoarece atunci când cineva poartă ochelari de soare de culoare foarte închisă şi îi dă jos, ochiul face un efort să se adapteze.

Ne puteți urmări și pe Google News