Ministerul Muncii a propus majorarea tichetelor de creșă. Câți bani vor primi părinții începând cu luna aprilie

Ministerul Muncii a propus majorarea tichetelor de creșă. Câți bani vor primi părinții începând cu luna aprilie Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Părinții care au copii mici primesc o veste bună din partea statului. Un proiect de ordin realizat de Ministerul Muncii prevedere ca tichetele de creșă să fie majorate începând cu luna aprilie a acestui an.

Tichetele de creșă valorează 570 de lei în acest moment, dar Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, vrea ca acestea să fie majorate până la 600 de lei din luna aprilie a acestui an. Este important de precizat că aceste tichete sunt acordate numai angajaților care nu beneficiază de concediul și de indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani.

În proiectul de ordin pus în dezbatere publică se precizează că „pentru semestrul I al anului 2023, începând cu luna aprilie 2023, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 cu modificările ulterioare, este de 600 lei”. În plus, această modificare va fi valabilă și pentru primele două luni ale semestrului al II-lea, august și septembrie 2023.

În ce condiții sunt primite tichetele de creșă de către părinți

Tichetele creșă sunt bilete pe care angajații care nu au beneficiat de concediu sau de indemnizația pentru creșterea copilului de până la doi ani sau trei ani, în cazul celor cu handicap, le primesc lunar din partea statului. Atât lucrătorii din mediul privat, cât și din cel de stat primesc aceste tichete. Ele pot fi utilizate numai pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste tichete sunt primite de către părinți sau tutorele legal căruia i-a fost încredințat copului spre creștere și educare numai dacă este făcută o cerere în acest sens. Acești bani sunt acumulați cu valoarea alocației de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție care se acordă la reluarea activității. Există și categorii de persoane care nu beneficiază de aceste tichete. Este vorba de asistenții maternali profesioniști sau persoanele la care este găzduit copilul și pentru care s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență, se precizează în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, se precizează în proiectul de ordin.