Ministerul Mediului lansează Rabla Local. 3.000 de lei pentru mașinile de 15 ani

Ministerul Mediului lansează Rabla Local. 3.000 de lei pentru mașinile de 15 ani Programele Rabla permit achiziția de vehicule noi, mai puțin poluante. Sursa foto: EVZ

Programul Rabla Local, inițiat de Ministerul Mediului, va fi lansat luni, în ultima zi a lunii iulie. Prin intermediul acestui program, autoritățile locale vor prelua autovehicule mai vechi de 15 ani, de la cetățeni, în schimbul unei compensații financiare de 3.000 de lei. Banii vor putea fi cheltuiți în orice fel dorește beneficiarul, fără să fie obligat să achiziționeze un autoturism nou.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că programul „Rabla Local” va fi lansat luni, 31 iulie, începând cu ora 10.00. El a precizat că orice proprietar de autovehicul mai vechi de 15 ani, îl poate casa, la schimb cu un voucher de 3.000 de lei. Banii vor fi plătiți de primăriile înscrise în acest program.

„Luni, pe 31 iulie, la ora 10 dimineața, deschidem programul mult-așteptat «Rabla Local». Este acel program prin care fiecare român cu o mașină mai veche de 15 ani – fără a fi obligat să achiziționeze un autoturism nou pentru că, poate, nu stă prea bine cu banii în acest moment – poate casa mașina respectivă primind în schimb un voucher de 3.000 de lei”, a anunțat Mircea Fechet în cadrul unui eveniment la Cluj Napoca.

Potrivit spuselor sale, suma de 3.000 de lei este acoperită din fondurile Ministerului Mediului, 2.400 de lei, dar și din cele ale autorităților locale, 600 de lei. Mircea Fechet a precizat că pentru programul Rabla Local, ministerul a alocat în jur de 250 de milioane de lei. El a precizat că obiectivul urmărit este de a retrage din circulație 100.000 de mașini mai vechi de 15 ani. Rabla Local este un program completmentar celorlalte două programe de casare a mașinilor vechi, Rabla Clasic și Rabla Plus.

Mircea Fechet a mai spus, în discursul de la Cluj Napoca, că sunt deja 500 de primării înscrise, astfel că se așteaptă la un succes, ca și în cazul altor programe derulate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM)”.

Cum vor fi alocați banii prin Rabla Local

Pe 21 aprilie 2023, fostul ministru al Mediului, Brana Tanczos a anunțat că primăriile pot depune cereri de finanțare și documentațiii pentru casarea autovehiculelor uzate, prin Rabla Local, în aplicația informatică a AFM. El preciza, la momentul respectiv că a fost alocat un buget de 240 de milioane de lei pentru program.

Programul Rabla Local este destinat cetățenilor români cu domiciliul în localitățile aferente primăriilor înscrise. Cota de alocare a fondurilor a fost stabilită de AFM în funcție de numărul de locuitori ai fiecărei localități care participă la program.

În localitățile cu mai puțin de 5.000 de locuitori vor fi casate 50 de autovehicule uzate, iar cele cu o populație cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori vor fi alocate fonduri pentru 100 de autovehicule uzate.

În orașele cu o populație cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori se vor casa 500 de vehicule uzate. Localitățile cu 50.001 până la 200.000 de locuitori vor fi incluse în program 1.000 de autovehicule uzate, iar cele cu peste 200.001 locuitori, cel mult 5.000 de autovehicule uzate.

Condițiile de aplicare în cadrul programului

Pentru a participa la program, proprietarii de mașini trebuie să se asigure că acestea au o vechime de peste 15 ani, de la anul fabricației, că au norma de poluare Euro 3 sau inferioară și că au componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Mașina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puțin cinci ani, iar acesta nu trebuie să aibă restanțe la plata taxelor și impozitelor și nici amenzi de plătit ori alte contribuții la bugetul local și de stat. Programul mai impune ca proprietarul să nu folosească aceeaşi maşină pentru a obţine alte finanţări din alte programe. De asemenea, se cere ca solicitantul de fonduri prin Rabla Local să nu fi avut condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Programul trebuia să înceapă încă de anul trecut, însă a fost amânat în mai multe rânduri, în mandatul precedentului ministru al Mediului.

articol sustinut
Ne puteți urmări și pe Google News