Arestarea Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT. Informații de ultimă oră de la Ministerul Justiției

Arestarea Alinei Bica, fosta șefă a DIICOT. Informații de ultimă oră de la Ministerul Justiției

Ministerul Justiţiei transmite că are atribuţii limitate, conform legii, cu privire la mandatul european de arestare al Alinei Bica.

Conform MJ, reglementarea atribuţiilor Ministerului Justiţiei în cadrul procedurilor privind mandatele europene de arestare emise de către România se regăseşte în dispoziţiile art. 86. alin. 4 din Legea nr. 302/2004: "(4) Autoritatea centrală română este Ministerul Justiţiei. În această calitate, Ministerul Justiţiei: (...) b) transmite mandatul european de arestare emis de o autoritate judiciară română, dacă aceasta nu îl poate transmite direct autorităţii judiciare primitoare străine sau când statul membru de executare a desemnat ca autoritate primitoare Ministerul Justiţiei; c) ţine evidenţa mandatelor europene de arestare emise sau primite de autorităţile judiciare române, în scopuri statistice; d) îndeplineşte orice altă atribuţie stabilită prin lege menită a asista şi sprijini autorităţile judiciare române în emiterea şi executarea mandatelor europene de arestare".

Ministerul Justiţiei transmite că, în măsura în care îi va fi solicitat sprijinul în acest caz, fie de către autoritatea emitentă a mandatului european de arestare, fie de către cea de executare din Italia, MJ va acţiona conform competenţelor care îi sunt atribuite de lege.

Reamintim că Alina Bica a fost condamnată definitiv, în noiembrie 2019, la 4 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Ea a fugit din România înainte de pronunţarea sentinţei, fiind dată în urmărire internaţională, în baza unui mandat european de arestare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Citiți şi: Judecătorii italieni au decis! Ce se va întâmpla cu Alina Bica. News alert