Ministerul Justiției susține că a întârziat legal extrădarea lui Nicușor Constantinescu

Ministerul Justiției susține că a întârziat legal extrădarea lui Nicușor Constantinescu

Instituția spune că a procedat corect în cazul baronului de Constanța, dar nu explică motivele întârzierii trimiterii mandatului de arestare în SUA.

Baronul de Constanța a beneficiat de libertate în America datorită îngăduinței cu care a fost interpretată legea. La o zi după ce  EVZ a arătat că Ministerul Justiției a tergiversat extrădarea lui Nicușor Constantinescu, instituția condusă de Robert Cazanciuc a transmis un comunicat în care spune că și-a îndeplinit atribuțiile ce îi revin și că, în momentul în care legea va permite, va da publicității pașii urmați în procedura de extrădare.

Ministerul invocă Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională. Însă, această  lege arată clar că Ministerul Justiției, prin direcţia de specialitate, are la dispoziție maximum trei zile pentru a îndeplini toate formalitățile ce trebuie trimise în SUA.  Mai mult, în cazul cererilor de arestare provizorie în vederea extrădării, aceste formalități se efectuează în termen de 24 de ore.  

Cum se procedează

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea prevede că de îndată ce persoana urmărită este localizată, instanţa care a emis mandatul de arestare stabileşte dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru a se solicita extrădarea. În același timp, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din Poliția Română informează instanţa de îndată ce Interpol îi notifică faptul că persoana a fost localizată. Informarea este transmisă direct, cu o copie, la Ministerul Justiției.

De asemenea, tribunalul trimite, de îndată, la minister încheierea definitivă prin care s-a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru extrădare. Apoi, ministerul întocmeşte cererea de extrădare către autorităţile statului solicitat.

Ce a invocat ministerul

Ministerul Justiției s-a prevalat de aliniatul 14, art.68 care prevede că, în cazul în care persoana urmărită nu este arestată, procedura are caracter confidenţial, „până în momentul în care statul solicitat este învestit cu cererea de extrădare”.

În același articol se precizează că, în cazul în care oficialii de la Justiție constată că actele sunt incomplete, pot solicita instanței să îi transmită, în cel mult 72 de ore, documente suplimentare.

Cât a durat „bălmăjeala”

Așa cum reiese din informațiile noastre, ministerul a primit pe 1 august notificarea privitoare la localizarea lui Nicușor Constantinescu, de la Poliția Română. În aceeași zi, Tribunalul București a trimis încheierea motivată. Fiind week-end, documentele ar fi putut ajunge luni, adică a treia zi.

În cele trei zile pe care le aveau la dispoziție, oficialii ministerului au constatat că „actele sunt incomplete”. Au expediat, înapoi, documentele la tribunal care a mai amânat o zi trimiterea lor în America. După alte 72 de ore documentele s-au reîntors la minister, care a avut la dispoziție încă trei zile pentru a trimite actele în SUA. În total, 13 zile. Chiar și așa, nu se justifică cele 18 zile întârziere cu care s-au trimis documentele de extrădare.