Ministerul Energiei a avertizat că România se află în fața unor riscuri sporite în ceea ce privește siguranța aprovizionării cu energie electrică, având în vedere că „importurile au atins niveluri îngrijorătoare”.
Ministerul Energiei, despre sistemul energetic național
Ministerul Energiei a mai evidențiat că există un risc semnificativ ca sistemul energetic național să fie suprasolicitat, ceea ce ar putea provoca defecțiuni tehnice, scăderi mari de tensiune sau întreruperi extinse în furnizarea energiei electrice.
Documentul care conține toate aceste caracterizări realizate de Ministerul Energiei referitoare la situația din sistem este, de fapt, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru declararea proiectului centralei Mintia ca având o importanță națională.
„Având în vedere rolul României în sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, precum și deciziile de închidere a unor capacități pe cărbune în contextul procesului de decarbonizare, ne confruntăm deja cu riscuri crescute legate de siguranța aprovizionării cu energie electrică, pe fondul trendului înregistrat de valorile soldului energie care se păstrează în zona importului la nivel lunar, atingând uneori cote alarmante la nivelul vârfurilor de consum”.
Ministerul Energiei, despre sistemul energetic național. Sursa foto: Pixabay
România se confruntă cu o infrastructură energetică învechită
Documentul publicat de Ministerul Energiei mai arată, de asemenea, că „România se confruntă cu o infrastructură energetică învechită și insuficientă pentru a face față creșterii cererii de energie electrică în contextul dezvoltării economice, proiectele de producere de energie electrică, mai ales cele destinate a acoperi baza curbei de sarcină, precum și capacitățile de stocare a energiei, sunt cruciale pentru modernizarea și funcționarea în condiții de siguranță a Sistemului Electroenergetic Național (SEN)”.
Securitatea energetică a României este supusă unor provocări generate atât de factori externi, cât și interni, afirmă inițiatorii proiectului:
„Astfel, pe fondul investițiilor practic inexistente în ultimii ani în domeniul producerii de energie necesare pentru acoperirea bazei curbei de sarcină, a războiului din Ucraina și a creșterii dependenței de resurse energetice importate din afara Uniunii Europene, echilibrul între cererea și oferta de energie electrică a fost afectată, generând prețuri mari pentru consumatori și afectând securitatea aprovizionării cu energie electrică și siguranța SEN (Sistemul Energetic Național)”.
Sursa foto: Pixabay
Ministerul Energiei, despre finalizarea centralei Mintia
Ministerul Energiei arată că „fără astfel de proiecte (centrala Mintia), există un risc real ca SEN să devină suprasolicitat, lucru care poate duce la defecțiuni tehnice, căderi masive de tensiune sau întreruperi în alimentarea cu energie electrică pe scară largă”.
De asemenea, SEN se confruntă cu presiuni semnificative, în special din cauza integrării surselor de energie intermitente, cum ar fi energia eoliană și solară, care impun necesitatea echilibrării între cerere și ofertă. În plus, începând cu anul 2027, Unitatea 1 a CNE Cernavodă, cu o capacitate instalată de 700 MW, va fi scoasă din exploatare pentru lucrări de retehnologizare.
În aceste circumstanțe, se observă în prezent un deficit al capacităților energetice necesare pentru echilibrarea Sistemului Energetic Național, cauzat în principal de absența centralelor capabile să ajusteze rapid puterea în funcție de cerințele Dispecerului Energetic Național, potrivit economica.net.