Criza energetică îi sperie pe separatiștii de la Tiraspol. Vor să anunțe stare de urgență în economie

Criza energetică îi sperie pe separatiștii de la Tiraspol. Vor să anunțe stare de urgență în economieStatuia lui Lenin de la Tiraspol. Sursa Foto - Dreamstime

Republica Moldova. Din data de 11 decembrie, regimul separatist de la Tiraspol ar putea introduce starea de urgență economică în regiune. O decizie în acest sens, ar urma să fie luată de către așa zisul Soviet Suprem al autoproclamatei rmn.

Tiraspolul va anunța stare de urgență

Miercuri urmează să se întrunească pretinsul legislativ de la Tiraspol. Acesta are pe ordinea de zi hotărârea privind instituirea stării de urgență în economie. Conform declarațiilor liderilor separatiști, regimul special ar urma să intre în vigoare la șase ore după publicarea deciziei.

Liderul pretinsei rmn, Vadim Krasnoselski, a declarat că probabilitatea întreruperii livrărilor de gaz este o problemă care ar „putea crea dificultăți”.

Săptămâna trecută, așa zisul minister al economiei  a declarat că, în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze, Tiraspolul nu va putea asigura funcționarea Centralei de la Cuciurgan după nici două luni. Centrala este controlată de Moscova și este principalul furnizor de energie electrică pentru malul drept. Energia electrică este produsă cu gaze rusești pentru care nu se plătește. Totuși, Chișinăul își asigură între 60 și 80% din necesarul de consum anume din stânga Nistrului.

Sursa foto: novostipmr.com

Preț de piață pentru regiunea transnitreană

În situația în care Gazprom va sista livrările de gaze către regiunea transnistreană, locuitorii din regiune vor primi facturi la preț de piață. Este declarația vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, care susține că autoritățile se pregătesc de situația în care Gazprom va sista livrarea de gaze către regiunea transnistreană.

„Locuitorii din regiunea transnistreană vor plăti pentru gaz la fel cum plătesc și cetățenii din restul Republicii Moldova. Este un preț de piață, sunt aceiași cetățeni pe malul drept și pe malul stâng. Nu facem nicio diferență între ei. Toată lumea va plăti. Vor fi oferite compensații și pentru malul stâng. Nu a fost luată deocamdată o decizie în acest sens. Dar dacă va fi necesar, vor fi aplicate aceleași compensații ca pe malul drept al Nistrului. Un lucru e cert, că toată lumea va achita pentru gaz. Prețul va fi același pentru toată lumea”, a comentat Serebrian, pentru TV 8.

Vicepremierul pentru Reintegrare a mai subliniat că cel mai probabil Ucraina va rămâne pe poziții și va refuza în continuare să accepte tranzitul gazelor rusești, scrie aceeași sursă.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian/Sursa foto: gov.md/ro