Ministerul Educației, victima unei campanii de fake news. Logoul instituției a fost piratat

Ministerul Educației, victima unei campanii de fake news. Logoul instituției a fost piratatDan Perciun, ministrul Educației din Republica Moldova. Sursa foto: mec.gov.md

Ministerul Educației din Republica Moldova a căzut victima unei campanii de fake news. Logoul instituției de la Chișinău a fost piratat, iar în mediul online circulă informații care nu au legătură cu faptele reale. Și care promovează acțiuni inexistente ale ministerului.

Reprezentanții instituției au reacționat și au atenționat că informațiile respectiv conțin narațiuni inventate, despre o activitate fictivă. În aceste condiții, se va solicita organelor abilitate să identifice persoanele care se fac vinovate de fabricarea și distribuirea în spațiul public a falsurilor.

Ministerul Educației din Republica Moldova, victimă a unei ample campanii de dezinformare

Aceste acțiuni ostile fac parte dintr-o amplă campanie de dezinformare și „vor lua amploare pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidențiale și ziua referendumului privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, după cum au anunțat reprezentanții instituției.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a vorbit, vineri, din nou, despre acțiunea de distribuire a videoclipurilor false. El i-a sfătuit pe cetățenii din Basarabia să se informeze doar din surse sigure, care au credibilitate. De asemenea, Vodă a mai precizat că, atunci când autoritățile creează un spot sau lansează o campanie, acestea informează populația de fiecare dată transparent pe platformele oficiale.

Altfel, autoritățile din Republica Moldova au venit cu mai multe recomandări pentru cetățeni. Aceștia sunt îndemnați să verifice informațiile pe platformele oficiale ale Guvernului, să nu distribuie clipuri video din surse neoficiale, să raporteze conținutul manipulator pe rețelele de socializare, să informeze familia și prietenii despre riscurile dezinformării, să sprijine media națională în combaterea dezinformării, să verifice informațiile din mai multe surse de încredere și să trateze critic conținutul sponsorizat de pe site-urile suspecte, după cum anunță jurnaliștii de la radiomoldova.md.

În ultima perioadă, acțiunile de destabilizare, concertate de Kremlin, în Republica Moldova, s-au intensificat și se vor înmulți odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului pro-UE.