Scandalul sexual de la SNSPA. Ministerul Educației anunță verificări în universități

Scandalul sexual de la SNSPA. Ministerul Educației anunță verificări în universități Abuz sexual Sursa foto: Dreamstime

București. Ministerul Educației a reacționat după scandalul de la SNSPA. Oficialii instituției au anunțat că vor face verificări în universitățile unde au fost semnalate cazuri de hărțuire sau abuz sexual.

Oficialii instituției susțin, într-un comunicat de presă că nu tolerează abateri care ar putea afecta integritatea şi demnitatea umană. Ministerul a luat atitudine la câteva zile după izbucnirea scandalului sexual de la SNSPA. Alfred Bulai și Marius Pieleanu sunt vizați de acuzații.

Ministerul Educației anunță verificări

Ministerul susține demersurile SNSPA pentru soluţionarea acuzațiilor de abuz și hărțuire sexuală apărute în spațiul public. Mai mult, se arată în comunicat, Ministerul Educației a solicitat Consiliului de Etică şi Management Universitar (CEMU) verificări în universitățile în care au fost semnalate astfel de cazuri.

Cercetările vor analiza modul în care au fost gestionate aceste aspecte la nivelul comisiilor de etică universitară. De asemenea, vor fi analizate și rezultatele acțiunilor întreprinse la nivel instituţional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenţie. Auditarea va cuprinde şi prezentarea iniţiativelor de promovare a unor valori etice fundamentale, respectiv libertatea academică, combaterea discriminării, a abuzurilor şi a hărţuirii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Ligia Deca, citată în comunicat, a afirmat că hărțuirea sexuală este un flagel cu consecințe dezastruoase asupra victimelor, dar și a climatului profesional. Impactul este cu atât mai dur cu cât hărțuitorii sunt cadre didactice, în poziții ce presupun încredere și autoritate. Ministra și-a declarat aprecierea pentru cei care au spus ce au îndurat și a încurajat celelalte victime să le urmeze exemplul.

„În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul eticii şi deontologiei în mediul educaţional. Solicit universităţilor ca orice abatere de la normele de etică şi integritate să fie aspru sancţionată, asigurând protecţia victimelor şi asistenţa post-traumatică. De asemenea, vom acţiona, împreună cu instituţiile abilitate şi cu mediul universitar, pentru a creşte acţiunile de prevenţie în sistemul educaţional", a declarat Ligia Deca titulara de la Ministerul Educației.

Marius Pieleanu

Marius Pieleanu Sursa foto. EVZ

Legislația este îmbunătățită

Ministerul Educaţiei susţine a continuat să îmbunătățească legilația în domeniul eticii şi deontologiei universitare. În acest sens a fost adoptat Codul-cadru de etică şi deontologie universitară. Documentul interzice hărțuirea, inclusiv pe cea sexuală, dar și alte forme de exploatare. Instituțiile de învățământ superior vor trebui să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele privind etica şi deontologia universitară.

Începând cu anul universitar 2024-2025, a anunțat Ministerul Educației, comisiile de etică universitară vor demara activităţi de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică şi deontologie. Universitățile vor elabora ghiduri operaţionale cu proceduri legale şi administrative privind soluţionarea încălcărilor normelor de etică.

Vor fi prezăzute și reglementări privind sancționarea comportamentului abuziv al membrilor comunităţii universitare.

Ministerul Educației precizează că studenţii au dreptul la un mediu de învăţare sigur şi sănătos, inclusiv prin facilitarea accesului la informaţii despre sănătate fizică, mintală, stare de bine şi la servicii de consiliere. Aceste aspecte sunt prevăzute în Codul drepturilor şi obligaţiilor studentului, aprobat prin ordin de ministru.

Sorin Cimpeanu

Sorin Cîmpeanu Sursa: Facebook/ Sorin Cîmpeanu

Ministerul Educației urmat de Consiliul Național al Rectorilor

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, a anunţat că va fi elaborat un Ghid de bune practici cu recomandări referitoare la cele mai riguroase standarde, proceduri şi practici naţionale şi internaţionale în domeniul comportamentului inadecvat în mediul universitar. Măsura vine după anunțul făcut de Ministerul Educației.

„În urma şedinţei Consiliului Naţional al Rectorilor, convocată în regim de urgenţă în această seară, s-a decis constituirea unui grup de lucru care să elaboreze, înainte de începerea anului universitar 2024 - 2025, un Ghid de bune practici care să prezinte recomandări referitoare la cele mai riguroase standarde, proceduri şi practici naţionale şi internaţionale în domeniul comportamentului inadecvat în mediul universitar. Din grupul de lucru fac parte experţi din 9 universităţi, precum şi reprezentanţii celor 5 alianţe studenţeşti reprezentative - ANOSR, UNSR, USR, LSRS şi FASMR”, a informat Sorin Cîmpeanu, într-un comunicat de presă.

Reacția de la Ministerul Educației și de la CNR vine după ce zece persoane, posibil martori sau victime ale sociologului Alfred Bulai, au trimis mailuri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Procurorii au solicitat studentelor SNSPA, victime ale profesorului, să ia legătura cu anchetatorii. Mesajele respective vor fi analizate de procurori, conform unor surse din Parchet. Acestea nu se vor constitui, automat, în plângeri penale.

Poliţia Capitalei a deschis un dosar penal ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul lui Alfred Bulai. Autoritățile au reacționat după apariția unei anchete jurnalistice conform căreia sociologul ar fi hărţuit sexual mai multe studente. Ministerul Educației a cerut verificări la universitățile în care au fost semnalate acuzații de hărțuire și abuz sexual.

Revista presei