Ministerul a ținut la secret scandalul săpunului otrăvitor

Ministerul a ținut la secret scandalul săpunului otrăvitor

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, acuză Ministerul Sănătății că alerta privind gelul contaminat a fost trimisă doar spitalelor de stat, nu și clinicilor private.

De cazurile celor doi pacienți infectați cu bacteria Serratia, la Spitalul Elias, s-a aflat abia zilele trecute, deși o suspiciune de infecție a existat chiar din vară, ministerul păstrând o discreție suspectă în acest caz.

În plus, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, alerta dată de Ministerul Sănătății și Direcțiile de Sănătate Publică a fost trimisă doar spitalelor de stat, nu și clinicilor private. El acuză Ministerul Sănătății că a ținut la secret întreaga situație: „Ei au anunțat doar spitalele publice, nu și pe cele private. Or, și cele private folosesc așa ceva. Însă nimeni nu a știut nimic”. Reprezentanții ministerului nu au putut fi contactați pentru a exprima un punct de vedere. Barbu mai spune că din câte știe el firma producătoare din Târgu Mureș a retras produsul de pe piață și că vânzările sunt blocate.

Bacteria responsabilă de infecție este una descoperită în anii ‚50 despre care se credea, inițial, că e nepatogenă, însă s-a dovedit că poate produce infecții localizate la pacienții cu imunitate scăzută, a explicat conf.univ. dr. Alexandru Rafila, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Gelul infecta, nu dezinfecta

Potrivit acestuia, infecția nu se transmite prin alimente contaminate, ci doar prin manevre invazive. Enterobacteria a fost depistată chiar în săpunul dezinfectant cu care medicii și asistentele de la Spitalul Elias se spălau pe mâini. În specificațiile de pe etichetă, Maxil Sept este descris ca un produs profesional de dezinfecție sub formă de gel care acționează în circa 90 de secunde și pentru care nu este nevoie de clătire. În fapt, medicii de la Spitalul Elias care foloseau acest gel contaminat, practic, își infectau mâinile în loc să le dezinfecteze.

Recipiente cu gel contaminat au fost descoperite și la Spitalul de Urgență Focșani și la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureș, autoritățile dând asigurări că nu sunt alte persoane afectate, iar cei doi bolnavi de la Elias, un bebeluș născut prematur și un pacient cu cancer, sunt monitorizați.

Potrivit lui Rafila, produsul în cauză poate fi achiziționat și de pe piața liberă, însă, a spus acesta, fiind vorba de un produs profesional se îndoiește că a fost cumpărat pentru uz în familie.