MINERII FANTOMĂ. Cum au DELAPIDAT oamenii lui Condescu MILIOANE DE LEIi pentru mesele sportivilor de la Minerul Motru

MINERII FANTOMĂ. Cum au DELAPIDAT oamenii lui Condescu MILIOANE DE LEIi pentru mesele sportivilor de la Minerul Motru

Polițiștii gorjeni au reținut, pentru delapidare, două dintre cele mai cunoscute personaje din judeţul Gorj. La audierea-maraton de la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Gorj au fost “invitaţi” să de dea declaraţii nouă directori sau foşti directori din mineritul gorjean. Unul dintre ei, Daniel Burlan, e fostul director al SNLO, considerat „mâna dreaptă” a lui Marin Condescu, lider al minerilor și fost președinte al echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu. Ela a fost reţinut pentru delapidarea a 2,8 milioane de lei, bani decontaţi de SNLO din masa caldă a minerilor pentru echipa de fotbala Minerul Motru. Burlan a fost reţinut, alături de Alexandru Ciorecan, cel care administrează societatea Cazare-Cantine Motru. Un control al CEO Oltenia a scos la iveală faptul că prin această firmă s-au decontat mese pentru un număr mai mare de angajaţi decât lucrează, efectiv, în minerit.

Faptele pentru care Daniel Burlan  şi Alexandru Ciorecan au fost reţinuţi, joi, de poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul I.P.J. Gorj sunt de  abuz în serviciu si delapidare, prejudiciul estimat în acest caz fiind de 2,8 milioane de lei. Poliția Română transmite că, din cercetări, a reieşit că cei doi au săvâşit infracţiunile de care sunt acuzaţi, în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2013. Atunci, Marin Condescu, cercetat, şi el, de DNA, pe motiv că şi-ar fi “băgat mâna” în conturile echipei de fotbal Pandurii Târgu Jiu, era unul dintre oamenii influenţi în Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Fostul lider al minerilor a fost şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Pandurii Târgu-Jiu, până în ianuarie 2014. Marin Condescu, unul din cei mai vechi lideri ai mişcării sindicale din România, este cunoscut de ani de zile ca un personaj extrem de influent în Gorj, având un cuvânt greu de spus chiar şi în numirea sau schimbarea directorilor SNLO.

Deconturi fictive

Mai mulți directori din cadrul fostei Exploatări Miniere de Carieră Motru au fost aduși,joi dimineaţă, cu mandate la IPJ Gorj, într-un dosar care vizează masa caldă acordată minerilor din subunitatea respective, transmite gorjexclusiv.ro. Cercetările au la bază un raport al Corpului de Control al Complexului Energetic Oltenie (CEO), din care a reieșit că, vreme de patru-cinci ani, au fost decontate fictiv sute de mii de porții de mâncare de către fosta SNLO, prin UMC Motru, către Unitatea de Cazare-Cantine Motru (UACC), patronată de Alexandru Ciorecan. Prejudiciul este de aproximativ 2,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă că au fost decontate în plus peste 180.000 de porții. Ciorecan a fost reținut pentru 24 de ore, alături de Daniel Burlan, fostul director al SNLO, şi un apropiat al lui Marin Condescu, sub acuzația de delapidare. Burlan ar fi plătit din banii companiei masa caldă a sportivilor de la Minerul Motru, care mâncau la cantina lui Ciorecan. Alături de ei, au fost audiați alți foști sau actuali directori de la carierele din Motru, între care Vasile Râbu, Vasile Crețan, Ion Ghica sau Florentin Gheorghescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aduşi cu dubele

Dubele Inspectoratului de Poliție al Județului Gorj au făcut un tur de forță joi prin exploatările miniere din zona Motru. Nu mai puțin de 10 directori sau foști directori ai carierelor din bazinul minier, dar și din cadrul structurii de conducere a fostei SNLO au fost aduși la audieri. Dosarul este unul destul de stufos, pentru că vizează un prejudiciu uriaș pentru actualul CE Oltenia, respectiv circa 2,8 milioane de lei. Paguba provine de la sute de mii de porții de mâncare care au fost decontate fictiv pe o perioadă de patru ani și trei luni, de către fosta Societate Națională a Lignitului Oltenia, prin EMC Motru, către UACC Motru, firmă privată, patronată de Alexandru Ciorecan.

Control tematic de la CE Oltenia

Problema porțiilor în plus a apărut, potrivit purtătorului de cuvânt al CE Oltenia, Elena Zamfir, în urma unui control făcut la începutul anului de Corpul de control al CEO, existând încă de pe atunci suspiciuni că mesele decontate de fosta subunitate și, ulterior, de către carierele rămase după divizare, sunt în număr mult mai mare decât cel al minerilor care lucrează în exploatările miniere. „Au fost descoperite neconcordanțe între mesele decontate și numărul de salariați de la subunitățile respective. Rezultatele controlului au fost, ulterior, trimise la Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj, pentru continuarea cercetărilor. În funcție de rezultatele anchetei, vor fi luate și măsurile care se impun”, a precizat Zamfir.

Mese pentru 190 de mineri-fantomă pe zi

Numărul exact al porțiilor decontate în plus în toată această perioadă nu este cunoscut, acesta regăsindu-se, probabil, în dosarul aflat în cercetare. Însă, jurnaliştii de la gorjexclusiv.ro au făcut un calcul estimative. Având în vedere că suma delapidată este de 2,8 milioane de lei, iar o porție de mâncare costa, conform contractelor, undeva la 15 lei, înseamnă că în toată această perioadă de patru ani și câteva luni s-au decontat nu mai puțin de 186.000 de porții în plus. Iar asta înseamnă că, zilnic, la un program de 5 zile pe săptămână, cum se lucrează în minerit, apăreau pe facturi circa 190 de porții în plus. La câteva mii de mineri câți lucrează în Motru, probabil artizanii acestei afaceri s-au gândit că nu contează, însă, în cei patru ani, suma adunată a fost una exorbitantă.

Audieri-maraton la IPJ Gorj

În ceea ce privește artizanii, lista pare să fie lungă rău, dacă ne luăm doar după numărul celor care au fost aduși la IPJ Gorj în cursul zilei de joi, pentru a fi audiați. Nu mai puțin de nouă directori sau foști directori și șefi, atât din fosta EMC Motru, cât și din fosta SNLO au trecut pragul Inspectoratului Judeţean de Poliţie. Între ei se numără fostul șef al EMC Motru, înainte de desființare, Vasile Râbu, directorul de la Roșiuța, Ion Ghica, fost șef la Lupoaia, pe vremea când nu se desființase EMC-ul, Florentin Gheorghescu, cel care a ocupat postul de la Roșiuța înaintea lui Ghica, dar și Vasile Crețan, și el fost director la EMC Motru, în anii 2009 și 2010. De asemenea, a mai fost adus la audieri și actualul director de la ELCFU Motru, Valentin Tatomir. Nu în ultimul rând, a mai fost audiat și un alt fost director de la Lupoaia, Iovan Sorin, alături de fostul șef al ELCFU Motru, Nicolae Giuran.

Ciorecan și Burlan, reținuți pentru 24 de ore

La audieri au fost aduși și Alexandru Ciorecan, patronul UACC Motru, precum și Daniel Burlan, fostul director al SNLO și Mircea Mezinca, în cazul căruia trebuie remarcată funcția deținută, respectiv cea de director asistent manager, numit încă din anul 2010. Semnăturile celor trei apar pe contractele încheiate între EMC Motru și UACC Motru, alături de cele ale directorilor de subunități. Cel puțin pentru doi dintre ei, în speță pentru Ciorecan și Burlan, audierile nu s-au încheiat deloc bine, pentru că ambii au fost reținuți pentru 24 de ore, în cursul după-amiezii de joi.

Mesele servite illegal sportivilor de la Minerul Motru

Reținerile și audierile au fost făcute, conform unor surse judiciare, pentru infracțiunea de delapidare, lăsând în urmă o pagubă de 2,8 milioane de lei în bugetul fostei EMC Motru. Potrivit reprezentanților IPJ Gorj, ancheta vizează mesele calde oferite ilegal, din fondurile fostei SNLO, sportivilor de la Minerul Motru, înțelegerea avându-i ca principali protagoniști pe cei doi reținuți, Burlan și Ciorecan. Astfel, din cercetările polițiștilor a reieșit că, în perioada 2009-aprilie 2013, Burlan a dispus folosirea fondurilor destinate achitării mesei calde personalului angajat pentru decontarea ilegală unui prestator de servicii, respectiv Ciorecan, a servirii meselor unor sportivi de la club. „Polițiștii Serviciului de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Gorj bănuiesc doi bărbați cu vârste de 49, respectiv 65 de ani, de săvârșirea infracțiunii de delapidare. În fapt, din cercetări, a reieșit că, în perioada ianuarie 2009-aprilie 2013, bărbatul în vârstă de 49 de ani, a dispus folosirea fondurilor destinate achitării meselor personalului angajat, pentru decontare ilegală către un prestator de serviciu a meselor servite de sportivi din cadrul unui club sportiv din Motru. Bărbatul în vârstă de 65 de ani ar fi solicitat întocmirea unor procese verbale de recepție în care erau cuprinse respectivele mese servite, cumulat cu porțiile personalului angajat, deși cunoștea caracterul ilegal al celor prezentate, neexistând comenzi legale de masă. În acest fel ar fi fost creat un prejudiciu de peste 2,8 milioane lei”, după cum a precizat Cătălin Bușe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

 Burlan: „Nu am dispus nimic, nu știu”

Atunci când a fost dus în arest, după audieri, Daniel Burlan a spus că este acuzat că el ar fi dispus ca mesele să fie date sportivilor și decontate din banii SNLO. Fostul director a precizat însă că nu a dispus așa ceva și că nu știe despre ce este vorba. „Sunt acuzat că am dispus eu ca mesele să fie acordate sportivilor. Nu am dispus nimic, nu știu despre ce este vorba. Acuză un contract pentru masa caldă, dar nu a fost depășit valoric. Nu este ilegal”, a spus Burlan. Ciorecan a fost însă mai succint și chiar ironic. „M-au luat să mă plimbe. Nu e nicio decontare fictivă”, a spus, scurt, acesta.

 Direcorul de la mina Lupoaia: „Am înțeles că are legătură cu echipa de fotbal

Directorul de la Lupoaia, Constantin David, a spus că ancheta privind masa caldă este una mai veche, până acum fiind ridicate mai multe documente de la exploatarea minieră. Acesta a precizat că, în rest, nu are foarte multe detalii, pentru că nu a fost director în perioada vizată de anchetă. „Au venit doi domni de la IPJ Gorj și mi-au spus să înștiințez trei persoane că urmează să fie duse la Târgu-Jiu, la audieri. Foarte multe detalii nu am, pentru că nu eram în funcție în perioada vizată de anchetă. Ancheta este mai veche, pentru că au mai venit pe la unitate și au ridicat documente în ultimele luni. Nu știu foarte multe, din ce am înțeles, are legătură și cu echipa de fotbal, cu clubul Minerul Motru, pentru că mâncau sportivii acolo, dar nu știu exact”, a spus David.

Directorul minei Roşiuţa: “Nu s-a făcut nimic suspect”

Actualii sau foștii șefi din minerit care au călcat pragul IPJ-ului au fost destul de săraci în explicații, singurul lucru pe care l-au confirmat însă toți fiind că sunt anchetate neconcordanțele dintre numărul de porții și numărul de mineri din exploatărilor miniere. Singurul mai „vorbăreț” la ieșirea de la audieri a fost Florentin Gheorghescu, fost șef  la Roșiuța. Acesta a spus că, în calitate de director al carierei, este răspunzător de activitatea acesteia, însă afirmă că nu s-au comis ilegalități. „Am calitatea de învinuit. Din 2009 și până în 2013, am fost director la Roșiuța și eram răspunzător de ce se întâmplă în unitate. Mi s-a spus de un prejudiciu, dar nu știu cât este. Din punctul meu de vedere, nu s-a făcut nimic suspect, rămâne să vedem în continuare expertizele”, a spus Gheorghescu. Vasile Râbu și Vasile Crețan nu au spus însă foarte multe. Râbu a precizat că a fost întâi martor în dosar, iar acum este învinuit, iar Crețan le-a transmis doar atât jurnaliștilor: „Ştiți mai bine decât mine despre ce este vorba”.