MINERIADA din 1990. CRIMELE împotriva umanităţii au ŞOCAT lumea şi au ZGUDUIT Bucureştiul. Imaginile care ne arată chipurile BARBARIEI | VIDEO

MINERIADA din 1990. CRIMELE împotriva umanităţii au ŞOCAT lumea şi au ZGUDUIT Bucureştiul. Imaginile care ne arată chipurile BARBARIEI | VIDEO

Şase morţi şi peste 1.000 de răniţi. Acesta a fost bilanţul oficial al mineriadei din 13-15 iunie 1990 în Bucureşti. Neoficial, peste 100 de oameni au fost ucişi cu bestialitate de minerii chemaţi în Capitală de către preşedintele României de atunci, Ion Iliescu.

Curtea Supremă a redeschis, luni, ancheta în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”. Judecătorii au decis, astfel, reînceperea urmăririi penale față de Ion Iliescu, Virgil Măgureanu și mai mulți ofițeri superiori.

Fostul procuror militar Dan Voinea a declarat, luni seară, la postul TVR 1, că în dosarul Mineriadei nu este vorba despre fapte prescrise, iar încadrarea faptelor este de crime împotriva umanității.

"Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercarile de forţa ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită", spunea Ion Iliescu în seara zilei de 12 iunie 1990. Apoi au început crimele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Câteva ganituri de mineri pleacă din Valea Jiului şi ajung în Bucureşti. Timp de două zile, minerii recurg la acte de o violenţă extremă faţă de protestatarii din Piaţa Universităţii, faţă de studenţi şi de orice persoană suspectată că "subminează democraţia".

Conduşi de Miron Cozma, minerii au atacat  şi devastat sediile partidelor istorice şi ale ziarului România Liberă, au bătut crunt mii de bucureşteni pentru simplul fapt că erau studenţi sau purtau ochelari şi barbă sau se aflau în clădirea Universităţii.

Pe 15 iunie, minerii au fost strânşi la Romexpo, unde preşedintele Ion Iliescu le-a mulţumit pentru "atitudinea de înaltă conştiinţă civică".

Cele două filme de mai jos ne arată ce înţelegea Ion Iliescu prin "atitudinea de înaltă conştiinţă civică" şi cum arată crimele împotriva umanităţii pentru care vor fi judecaţi călăii din vara anului 1990.