"Mineriada", da' s-o stim si noi!

"Mineriada", da' s-o stim si noi!

Gusa sustine ca in Piata Universitatii a fost agresat de "minerii lui Condescu", dar martorii spun ca erau doar "niste batranei" inarmati cu sacose.

Liderul Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, a fost singurul sef de partid care a votat pentru suspendarea presedintelui si a avut curajul sa descinda in mijlocul maselor pro-Basescu adunate alaltaieri in Piata Universitatii.

Gestul sau s-a dovedit de-a dreptul inconstient, Gusa s-a ales cu ceva pumni - martori oculari spun ca a fost lovit in cap si ca „a primit si o sacosa pe spinare”, dar seful PIN spune ca a fost lovit in stomac.

In jurul orei 16.00, el a venit in Piata Universitatii, insotit de Lavinia Sandru si de  inca un coleg de partid, ca sa  le explice celor peste 300 de demonstranti de ce a fost suspendat Basescu: „Sunt deputat de Bucuresti si este de datoria mea, cand sunt adunari publice cu teme politice, sa trec pe-acolo. Am vrut sa le explic despre suspendare, dar, dupa doua minute, acesti provocatori au inceput sa ma loveasca”, a declarat liderul PIN ieri, la Cluj-Napoca. Erau tare infierbantati oamenii adunati in fata Teatrului National - unde, ironia sortii, se juca spectacolul „O scrisoare pierduta”, de I.L. Caragiale, acela cu replicile „Eu cu cine votez?” si „Tradare, tradare, dar s-o stim si noi!”

Gusa era sa fie linsat: „...Am primit un pumn in stomac, foarte tare. Am incercat sa dialoghez cu agresorul, dar nu am avut cu cine. In acel moment, un baiat de la fortele antitero si mi-a spus ca nu mai pot sta acolo pentru ca sunt foarte periculosi si pregatiti pentru bataie”.

Adapostit la Inter

„Lasule! Hotule!”, strigau cele cateva persoane care au avut mai mult suflu si au reusit sa-l alerge pe Cozmin Gusa pana la intrarea in Hotelul Intercontinental, unde acesta si-a gasit adapostul, protejat de  paznici, care au interzis demonstrantilor accesul in cladire. Gusa sustine ca a fugit nu de frica, ci pentru ca asa i-au cerut „fortele de ordine in civil”.

„Nu a fost vorba de o fuga din fata electoratului pentru ca acolo nu era electorat”, i-a „muscat” Gusa pe manifestantii de alaltaieri. „Cei care erau acolo erau mineri din Valea Jiului, niste batausi, pusi la cale de oamenii care il sustin pe Traian Basescu sa intimideze.” Cativa martori ai sprintului lui Gusa spun insa ca nici vorba de mineri: „Cei care l-au fugarit au ramas pe din afara la Intercontinental si se uitau prin geam dupa Gusa. Erau niste batranei”.

Din toata intamplarea, Gusa spune ca n-are de pierdut nimic. Si totusi, liderul PIN s-a cam sifonat ca a fost tratat asa: „Suporterii lui Basescu au uitat ca fara mine acesta nu ajungea presedinte”, ne-a declarat Gusa, amintind de faptul ca, in 2004, chiar el a fost seful de campanie al lui Traian Basescu.

Condescu: „E o aberatie”

Gusa zice ca n-are niciun dubiu ca persoanele care l-au fugarit in Piata Universitatii din Capitala sunt mineri adusi de liderul sindical Marin Condescu: „Este o informatie de la o sursa sigura din mediul sindical. Marin Condescu este cel care l-a sustinut tot timpul pe Traian Basescu, cel care a scapat de dosare penale intre 2005 si 2007, este acelasi Condescu al carui prieten si sef este domnul Ionel Mantog, presedintele PD Gorj”.

Condescu afirma insa ca nu a avut nicio legatura cu manifestatia de la Bucuresti: „Aberatiile lui Cozmin Gusa nu ar trebui bagate in seama, spune minciuni. Absolut niciun miner din Oltenia sau din Valea Jiului nu a mers la Bucuresti ca sa participe la acea manifestatie. Cele 15 microbuze cu mineri care au plecat din Gorj au avut ca destinatie Stadionul „Dan Paltinisanu” din Timisoara, pentru meciul Pandurii - Rapid Bucuresti, la care am fost si eu”. Gusa a cerut Ministerului de interne sa verifice imaginile cu agresorii sai. (A contribuit Alin Ion)

SUSTINERE PENTRU SEFUL DNA

Frattini: „Sprijiniti-l pe Daniel Morar!”

Comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a declarat pentru Reuters ca ar dori ca guvernul de la Bucuresti sa-l sprijine pe procurorul-general anticoruptie Daniel Morar in demersurile acestuia de continuare a anchetelor in dosarele importante.

„As fi extrem de ingrijorat daca domnul Morar ar fi schimbat din functie. In acest sens, as dori sa-l vad pe procurorul-general anticoruptie (...) fiind sustinut de guvern”, a adaugat comisarul european, raspunzand intrebarilor privind posibila schimbare a sefului DNA, vehiculate in presa de la Bucuresti.

Frattini a precizat ca experti europeni vor vizita Bucurestiul saptamana viitoare, pentru a evalua situatia, si i-a cerut noului ministru al justitiei, Tudor Chiuariu, „sa garanteze adoptarea unei propuneri ambitioase” pe tema agentiei de integritate.

Comentand evenimentele din Romania, Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat la randul sau ca nu este ingrijorat ca suspendarea lui Traian Basescu ar putea conduce la alegeri prezidentiale anticipate. „Ceea ce sper este ca situatia va putea fi rezolvata conform regulilor constitutionale si regulilor democratiei si cred deplin ca acest lucru se va intampla”, a declarat Barroso.

Un alt oficial UE a declarat, intr-o discutie privata, ca UE este ingrijorata de faptul ca inca o tara central-europeana a cazut prada unei crize politice la foarte scurt timp dupa aderarea la blocul comunitar, la fel cum s-a intamplat si in cazul altor state care au aderat in 2004. (Flavius Toader)

„LE MONDE”

„Destituirea i-ar putea consolida capitalul politic”

Ziarele europene si americane au alocat in editiile de ieri spatii largi articolelor despre situatia din Romania. „Alianta neoficiala dintre Partidul Liberal si opozitia social-democrata sustinuta de extremisti a obtinut o victorie prin suspendarea presedintelui, insa razboiul e departe de a fi castigat”, scrie cotidianul francez „Le Monde”.

Referindu-se la un posibil referendum, ziarul noteaza faptul ca, potrivit analistilor, aceasta ar putea fi o operatiune foarte riscanta. „Presedintele continua sa aiba o mare popularitate printre romani.

Potrivit sondajelor, Basescu ramane omul politic cel mai popular, iar procedura de destituire lansata impotriva sa i-ar putea consolida capitalul politic”, mai arata „Le Monde”.

Sub semnatura analistilor romani Vladimir Tismaneanu si Paul Dragos Aligica, „Wall Street Journal” a publicat un articol intitulat „Puci in Romania”. Cei doi analisti atrag atentia ca „actuala criza politica ar putea deveni o problema pentru UE si chiar pentru SUA.

„Romania - o criza politica inceputa de mult timp”, noteaza „Euronews”, vorbind despre suspendarea lui Traian Basescu, „un fost capitan de nava descris de oponenti ca partinitor, arogant si chiar despotic”. „Euronews” adauga ca „situatia de criza risca sa afecteze imaginea Romaniei in cadrul UE”. 

Joan Hoey, analist al Economist Intelligence Unit, apreciaza: „Oricum ai privi situatia si oricum se va termina aceasta poveste, reprezinta o umilinta ma-jora pentru omul care a venit in decembrie 2004, care a promis ca va fi presedinte-jucator si care acum se vede sanctionat pentru ca a facut exact acest lucru”. (Livia Cimpoeru)

SCAPARI

Din lipsa de lege, ministrul internelor i-a  iertat pe SPP-isti

Desi joi seara a anuntat cu surle si trambite, intr-un comunicat oficial, ca ii va sanctiona pe ofiterii SPP care i-au asigurat protectia presedintelui Traian Basescu deoarece au blocat traficul in Piata Universitatii la o ora de varf, ministrul de interne, Cristian David, fost Troaca, s-a razgandit. Motivul: a constatat ieri ca, de fapt, nu are o baza legala sa faca acest lucru.

„Nu exista o lege care sa prevada sanctionarea ofiterilor SPP in situatii similare celei de joi seara, din Piata Universitatii”, ne-au declarat ieri surse din minister.

Asa ca, dupa ce au anuntat oficial ca impotriva ofiterilor SPP „vor fi puse in aplicare intocmai prevederile legale privind regimul sanctionator”, ieri, la finalul catorva ore de balbaieli, oficialii de la Interne au revenit cu un comunicat, transmis prin intermediul biroului de presa al Inspectoratului General al Politiei (IGP).

Pe un ton mai „dulce”, IGP a precizat ca „cere conducerii Serviciului de Protectie si Paza sa ia masuri ca, pe viitor, sa anunte din timp fortele implicate in misiuni de asigurare a ordinii publice pentru a evita perturbarea circulatiei pe drumurile publice”.

De asemenea, IGP a cerut conducerii SPP sa analizeze conditiile in care „ofiterii acestui serviciu au solicitat Politiei Rutiere oprirea traficului in Piata Universitatii”. Nu numai ministrul de interne, ci si primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, s-a jucat cu declaratiile. Dupa ce a anuntat initial ca  primaria a aprobat mitingul pro-Basescu din Piata Universitatii, Videanu a revenit ieri, precizand ca manifestatia nu a fost autorizata. 

„Conform prevederilor legale, cererea de autorizare trebuia depusa cu trei zile inainte, astfel incat Comisia pentru organizarea de manifestatii in Bucuresti sa poata da un aviz”, a declarat primarul general, adaugand ca „doar s-a luat act de solicitarea organizatorilor manifestatiei”.

El a mai precizat ca Primaria Capitalei nu a putut, in mod legal, sa autorizeze mitingul, dar, avand in vedere ca era unul spontan, a sesizat organele abilitate ale statului care aveau competente in acest sens.  (Raluca Dan)

Suplimentul EVZ

„Editie Speciala”, stirea la cald

„Evenimentul zilei” a distribuit joi, la cald, un supliment de patru pagini despre suspendarea lui Traian Basescu, la numai cateva ore dupa votul parlamentului. La ora 19.20, in Piata Universitatii, aproape toti cei care au ramas la kilometrul 0 dupa discursul lui Traian Basescu citeau Editia Speciala a EVZ.

Numai ca starea de nervozitate acumulata din cauza celor cateva ore de asteptare, a vizitei lui Cozmin Gusa si mai ales din cauza suspendarii presedintelui  i-au facut pe cativa manifestanti sa-si verse nervii asupra hartiei tiparite de EVZ, care titra pe prima pagina, deasupra pozei cu Basescu, „La revedere!”. Alti manifestanti i-au potolit insa pe cei suparati.

Editia Speciala a EVZ dedicata evenimentului suspendarii presedintelui de catre parlament - pentru prima data in istoria politica a Romaniei - a fost scrisa „la cald” si  distribuita in 45.000 de exemplare in Bucuresti si cate 10.000 de exemplare in Cluj, Timisoara si Iasi. (Tatiana Dabija)

Ne puteți urmări și pe Google News