Publicația scrie că deflagraţia a avut legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik, pe care Vladimir Putin a prezentat-o în timpul discursului său despre starea naţiunii în martie 2018.

Presa pro-Kremlin a contestat însă orice fel de conexiune cu Burevestnik, susţinând că autorităţile au testat un dispozitiv de accelerare avansat. „Inițial, armata rusă nu a descris accidentul ca implicând combustibil nuclear. Ministerul rus al apărării a spus că ar fi fost vorba despre testarea unui motor de rachetă cu combustibil lichid, proces care nu emite particule radioactive”, mai scrie Observatorul militar.

Operatorul reţelei globale de senzori de radioactivitate a declarat că două staţii ale sale din Rusia, situate cel mai aproape de locul în care s-a produs explozia, s-au deconectat la două zile după incident, exprimându-şi îngrijorarea că Rusia le-ar fi putut opri.

Cele două staţii de monitorizare aflate în apropierea locului unde s-a produs explozia au încetat să mai transmită la 10 august, iar autorităţile ruse au explicat aceasta prin probleme cu reţeaua şi comunicaţiile.

 

 

Te-ar putea interesa și: