MILLIYET: Ameninţarea "profundă" şi riscurile de la Idlib

MILLIYET: Ameninţarea "profundă" şi riscurile de la Idlib

Periculosul mediu conflictual de la Idlib continuă să escaladeze, în pofida demersurilor diplomatice intense.

Pentru că Assad nu se opreşte, mai exact Putin nu se opreşte. Dimpotrivă, îl încurajează pe Assad să câştige teren, trăgând de timp prin manevre politice. De aceea, privirile se întorc spre summitul din 5 martie la care vor participa Erdoğan, Putin, Merkel şi Macron... Desigur, dacă până atunci nu se întâmplă ceva diferit. Sau dacă nu se agită actorii provocatori de la Idlib.

Situaţia stă aşa: Pe teren există, pe lângă ţările care au desfăşurat militari, şi numeroşi actori armaţi extra-statali, precum Armata Naţională Siriană, gruparea Tahrir al-Sham din Idlib şi alte organizaţii jihadiste, miliţii iraniene. În plus, regiunea s-a transformat într-un laborator al serviciilor secrete din toate ţările, în special CIA şi Mossad. Adică particularitatea zonei este că fiecare actor provocator poate recurge la orice tip de provocare iar ţările se războiesc de fapt prin interpuşi... Din acest motiv, tabloul de la Idlib este oricum critic dar în lumina celor mai recente evoluţii, a devenit şi mai grav.

Fostul director adjunct al MIT (Serviciul Turc de Informaţii - n.red.), Cevat Öneş, explică: "Idlibul este o grenadă care poate exploda în orice moment. Acolo sunt numeroşi jihadişti amestecaţi cu populaţia civilă, sunt aproape 30.000 de terorişti, majoritatea sunt gata de orice acţiune provocatoare, pot acţiona oricând la comanda unor organizaţii precum Mossad sau CIA. Toate acestea duc la o situaţie extrem de complicată".

Ne puteți urmări și pe Google News

Adică ar putea exista provocări din diverse părţi?

"Cu siguranţă... Ar putea există provocări din partea grupărilor radicale islamice de la Idlib. Ar putea exista provocări din partea CIA pentru a slăbi relaţiile dintre Rusia şi Turcia. Ar putea exista şi provocări ale Israelului, tot pentru a afecta relaţiile Rusia-Turcia. Toate acestea sunt probleme cu care ne-am putea confrunta. De aceea, trebuie să evaluăm situaţia cu atenţie, cu grijă...".

Este posibilă o manipulare din partea Rusiei sau a lui Assad?

"Trebuie să ne gândim la astfel de acţiuni ascunse ale Rusiei, trebuie să le evaluăm cu atenţie. Pentru că Putin a avut mereu o politică prin care şi-a dorit să slăbească relaţiile Turcia-SUA, relaţiile Turcia-NATO, şi continuă această politică... Adică desigur, este posibil să îşi îndrepte acţiunile în această direcţie. Turcia trebuie să evalueze toate aceste aspecte cu atenţie, trebuie să abordeze fiecare problemă prin decizii unice. Până la urmă, războiul ar putea avea loc doar pentru a ameninţa existenţa Turciei".

Dar ce este cu mesajele prietenoase ale SUA transmise grupării teroriste islamiste radicale Tahrir al-Sam? Informaţiile că ar putea scoate această grupare de pe lista organizaţiilor teroriste? Aşa cum PKK a primit şi denumirile YPG/PYD sau SDG, ar putea fi "un joc de litere" şi în cazul grupării Tahrir al-Sham? (Turcia acuză SUA că ajută diverse grupări ale luptătorilor kurzi din Siria, susţinând că sub orice nume ar acţiona aceste grupări, tot organizaţii teroriste afiliate PKK sunt - n.red.) Öneş continuă:

"S-ar putea. În ultima vreme, SUA au avut o astfel de atitudine. Este posibil să folosească Tahrir al-Sham împotriva regimului sirian. Din punctul lor de vedere, SUA ar putea scoate gruparea de pe lista organizaţiilor teroriste. Rusia consideră organizaţii teroriste atât Tahrir al-Sham cât şi Armata Naţională Siriană. Moscova şi regimul sirian acţionează împreună. Adică sirienii pe care îi sprijină Turcia sunt consideraţi terorişti de către Rusia".

Un posibil "joc de litere" nu ar influenţa Rusia?

"Nu, Rusia este foarte determinată. Cred că Putin nu va face niciun pas înapoi. Moscova este foarte sensibilă în privinţa dezarmării, este foarte sensibilă în privinţa integrităţii teritoriale şi a unităţii politice a Siriei. Din acest motiv, cele mai recente evoluţii din relaţiile SUA-Turcia sunt un aspect care sporesc îngrijorările Rusiei. Pentru că are îndoieli referitoare la manevrele de revenire pe axa SUA pe care le face Turcia".

SUA sunt sincere în privinţa relaţiilor cu Turcia?

"Sinceritatea este următoarea: SUA vor să divizeze Siria. SUA vor să îşi permanentizeze prezenţa în estul Eufratului. SUA continuă să patroneze YPG. Şi spun deschis acest lucru".

Autor Tunca Bengin

Traducere Florin Matei - RADOR