Milliyet: Alianța Suedia-Finlanda s-ar putea rupe

Sursa foto: Dreamstime.com

Tensiunile înregistrate în ultima perioadă între Suedia și Turcia au fost văzute cu îngrijorare în Finlanda, care alături de Stockholm așteaptă aprobarea Turciei pentru a adera la NATO, și au făcut ca autoritățile finlandeze să caute noi soluții.

Pentru a atenua tensiunile dintre Suedia și Turcia, ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto, a recomandat suspendarea temporară a mecanismului de apărare și informare instituit pe axa Ankara-Stockholm-Helsinki. În același timp, a fost anunțat faptul că la solicitarea Ankarei, reuniunea din februarie a mecanismului tripartit a fost amânată pe termen nedefinit, scrie Milliyet.

Haavisto, care a făcut un schimb de idei cu omologul turc, Mevlüt Çavuşoğlu, în marja summitului miniștrilor de Externe ai țărilor UE, a organizat ieri o amplă conferință de presă. Pe de o parte, Haavisto a dat dreptate Ankarei pentru reacția pe care a avut-o în legătură cu evenimentele provocatoare din Suedia și pe de altă parte a dat de înțeles că nu își dorește să fie pusă în pericol aderarea țării sale la NATO.

Haavisto a amintit că în ultima perioadă au avut loc în Suedia mai multe demonstrații împotriva Turciei și a subliniat că aceste incidente au cauzat un regres al relațiilor dintre Suedia și Turcia și periclitează aprobarea de către Turcia a candidaturii Suediei și Finlandei la NATO.

Ministrul finlandez a arătat că aceste demonstrațiile organizate cu scopul de a provoca Turcia periclitează în același timp și securitatea Finlandei și a Suediei și urmăresc să influențeze opinia publică și politicienii din cele trei țări.

Motivul amânării

Incidentele au produs consternare și șoc în Turcia, a amintit ministrul finlandez de Externe și a subliniat că în același timp, au determinat Ankara să amâne negocierile. Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO va fi posibil doar după alegerile care vor avea loc în Turcia în luna mai, având în vedere că ar putea fi amânate și reuniunile mecanismului tripartit, a mai spus Haavisto. Imediat după declarațiile acestuia, Ankara a anunțat că suspendă pe termen nedefinit reuniunile mecanismului tripartit. Pe de altă parte, ministrul finlandez a afirmat că țara sa ar trebui să adere în același timp cu Suedia la NATO dar în cazul în care ar exista întârzieri pentru Stockholm în procesul de aderare, "Finlanda ar putea continua singură în privința candidaturii la NATO".

Putem spune că declarația ministrului finlandez de Externe este de bun-simț. Pentru că Haavisto, deși într-un limbaj diplomatic, transmite mesajul că Finlanda consideră „legitimă” reacția Turciei împotriva Suediei. De fapt, aceste declarații trebuiau făcute de Suedia, nu de Haavisto. Cu toate acestea, Suedia, ascunzându-se în spatele libertății de exprimare, nu a menționat preocupările de securitate exprimate de Finlanda, iar prim-ministrul suedez Ulf Kristersson nu a făcut nicio declarație dacă guvernul său va respecta spiritul acordului tripartit de la Madrid. Haavisto, pe de o parte, a făcut o mișcare pentru a salva candidatura la NATO atât a țării sale, cât și a Suediei, iar pe de altă parte, a avertizat Stockholmul într-un limbaj diplomatic, arătând că Turcia nu a greșit atât de mult în acest proces.

Urmărind să-și mențină deocamdată „unitatea sacră” cu Suedia, Finlanda a transmis însă și un semnal clar că ar putea continua pe cont propriu în ceea ce privește aderarea la Alianță, în situația în care procedurile de aderare a Stockholmului la NATO ar fi amânate din cauza comportamentului său „iresponsabil”. Așa că mingea este acum în terenul Suediei.

(Traducere  RADOR)