Milionarul Iadului. Mister descifrat: Patronul Hell Energy e cel care l-a mutilat pe viață pe Mihăilă Cofar, linșat în 1990 la Tg. Mureș
- Simona Ionescu
- 23 aprilie 2020, 07:07
“Familia Barabás s-a mutat din România în Miskolc în 1990, iar în august 2000 și-au fondat o companie implicată în contrabandă cu zahăr sub numele de B&B CSOKI”, scrie publicația maghiară citată. 30 de ofițeri vamali și 30 de civili sunt arestați în scandal și apoi condamnați. Long story short, Zsolt Barabas, care figura ca administrator, este condamnat în prima instanță la trei ani închisoare pentru fraudă, dare de mită și corupere a unui oficial vamal de 74 de ori, moment care îl surprinde în Noua Zeelandă, unde se refugiază pentru doi ani. La apel, instanța îi micșorează însă pedeapsa la doi ani și apoi chiar i-o suspendă, cu o perioadă de probațiune de cinci ani.
Familia Barabas este pasionată de mașini, mai scrie presa ungară. Barabasii dețin, între altele, un Ferrari înmatriculat în România, mai multe pick-up-uri americane, un Lamborghini, un Mercedes AMG și două Bentley-uri, iar recent și-au luat și un Rolls-Royce Cullinan aurit, arată Atlaszo.hu, un portal independent din Rețeaua Globală de Jurnalism de Investigații.
Un ziar local a dezvăluit adevărul. Lista fugarilor protejați de Ungaria
În urma învârtelilor juniorilor Barabas cu fostul primar pentru a primi o sponsorizare din partea orașului pentru organizarea SeptemberFest-ului, primim și confirmarea suspiciunilor noastre solide:
„Familia Barabás a fugit în Ungaria din România în anii '90, după ce tatăl lor, Ernő Barabás, a fost condamnat la un total de zece ani de închisoare pentru două infracțiuni - tentativă de omor și revoltă” - în urma evenimentelor de la Târgu Mureș, scrie ziarul local din Miskolc Északi Hirnök (Mesagerul de Nord) într-un articolaș din fundul internetului, informație repetată apoi într-o continuare a articolui. Aceste două mențiuni marginale sunt singurele referiri de pe tot world wide web-ul care fac legătura directă între fostul fugitiv, căutat internațional pentru tentativă de omor, și actualul patron al companiei Iadului din Ungaria. Răsfoind ziarul local aflăm că și acesta a fost supus presiunilor familiei Hell.
Ungaria are, de altfel, o listă lungă de personaje dubioase pe care a refuzat să le extrădeze, asemenea lui Erno Barabas. Printre primii care au dat tonul, în 1991, a fost Alexandru Drăghici, care era căsătorit cu Marta Cziko, fost ministru de Interne bolșevic și șef al Securității din perioada sovietică, agent NKVD/KGB și cel mai probabil și al Ungariei, care i-a refuzat extrădarea în România.