Distracția celor în cauză a ajuns până acolo încât aveau chiar și baruri plutitoare pe care se dădeau petreceri de pomină. În plus, bărcile cu motor, care mai de care mai puternice și mai scumpe, erau la tot pasul. Lucrurile au ajuns până acolo, încât un clujean folosea un hidroavion, cu care ateriza și decola de pe apa lacului.

Toată harababura a durat până când un parlamentar de Cluj, a atras atenția asupra poluării apei potabile a locuitorilor din județele Cluj și Sălaj.

Prefectul de Cluj, Aurel Cherecheș a dispus companiei Hidroelectrica, care administrează și uzineaza apa, în vederea obținerii energiei electrice, să elaboreze un proiect prin care să se interzică folosirea bărcilor cu motor pe lacul de la Beliș. ”Domnul prefect Ioan Aurel Cherecheș a solicitat Hidroelecetrica, să elaboreze un regulament de navigație pentru lacul de acumulare Tarnița. Propunerea de regulament a fost întocmită și urmează să fie trimisă spre avizare către Autoritatea Navală Română – Oficiul de Căpitanie Dej și mai apoi spre publicare în Monitorul Oficial. Instituția Prefectului – Județul Cluj va coordona în continuare toate activitățile întreprinse de instituțiile abilitate în vederea rezolvării rapide și eficiente a acestei probleme importante pentru clujeni”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Cluj.

Potrivit unor surse din cadrul Prefecturii Cluj, pe lacul Beliș vor putea fi folosite doar bărci acționate manual.