Milioane de români nu mai plătesc taxa TV

Milioane de români nu mai plătesc taxa TV

Tot mai multe familii renunță la taxa tv, chiar dacă aceasta e de numai 4 lei pe lună.

 Conform unor estimări, aproape trei milioane de gospodării, din cele opt milioane existente la nivel național, au renunțat la taxă. Pe lângă cei scutiți, familiile cu venituri minime, pensionarii SRTV, revoluționarii și veteranii de război, mulți români spun că nu dețin receptoare tv și sunt exceptați în baza unei declaraţii pe proprie răspundere.

„Știu despre această situație, iar cifrele se schimbă de la o lună la alta”, a recunoscut Stelian Tănase, președintele SRTV.

Cifre îngrijorătoare

Ne puteți urmări și pe Google News

„În prezent, cred că doar 65% dintre români plătesc taxa TV. Sunt 6,6 milioane de abonați la rețelele de cablu și doar 5,3 milioane de persoane au abonament TV. Mai mult, 60% din populație nu știe ce valoare are taxa TV”, a explicat Dragoș Bocanaciu, liderul principalului sindicat din televiziunea publică, SPUSTV.

Cifrele îngrijorătoare se reflectă și în audiența postului. TVR este pe locul al șaselea în topul televiziunilor, cu un rating sub 1%, postul având datorii uriașe, de peste 700 de milioane de lei.

TVR pare a fi în cădere liberă, având în vedere că nu mai are bani pentru competițiile sportive, programe care aduceau televiziunii publice cele mai mari ratinguri. Într-o scrisoare adresată lui Victor Ponta, Sindicatul pentru Unitatea Salariaților TV din TVR propunea ca soluție „o taxă TV universală, fără posibilitatea de renunțare, o indexare cu 50 de bani a acestei taxe şi un comision de colectare stabilit prin lege la 5%”, ceea ce ar aduce un plus de aproape 2 milioane de euro lunar.

Mii de euro salariu la TVR

Potrivit declarației de avere, depusă la sfârșitul lunii iunie și publicată pe site-ul TVR, Stelian Tănase (foto), președintele directorgeneral al Televiziunii Române, a avut în ultimul an fiscal venituri totale (valoarea brută) de la SRTv de 256.321 de lei (57.729 de euro pe an, respectiv 4.810 euro pe lună). Acestei sume, Stelian Tănase i-a mai adăugat și 58.079 lei anual, remunerația de la Universitatea București, Facultatea de Științe Politice, unde este cadru didactic. Sume importante au încasat și ceilalți directori ai Televiziunii Publice. Irina Radu, coordonator cu atribuții de director Direcția Programe, a avut în ultimul an fiscal venituri totale de la SRTv de 98.071 de lei brut, aproximativ 8.200 de lei pe lună. Pentru Cristian Zgabercea, coordonator cu atribuții de producător general, suspendat la cerere în urma cercetărilor DNA, ultimul an fiscal a adăugat în conturi suma de 99.521 lei brut, circa 8.300 lei lunar.