Milioane de familii din Statele Unite riscă să fie evacuate din locuințele pe care le ocupă, după ce moratoriul privind interzicerea acestor proceduri a expirat.
Decizia de a interzice evacuările a fost luată în anul 2020, pe fondul creșterii explozive a numărului de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Mulți dintre americanii care nu și-au mai putut plăti chiriile riscă acum să fie evacuați din locuințe și să ajungă cu familiile lor direct sub cerul liber.
Președintele american Joe Biden le-a cerut politicienilor din Camera Reprezentanților Statelor Unite să găsească o soluție, astfel încât acest moratoriu să fie prelungit. Problema a fost transformată deja de republicanii lui Donald Trump, într-una politică.
„Suntem la trei zile de la sfârșitul moratorului neconstituțional asupra evacuărilor din CDC și care este soluția președintelui Biden?”, a declarat Patrick McHenry, vicepreședintele republican al Comisiei Financiare din Camera Reprezentanților. Politicianul a mai spus că republicanii au pregătit un text de lege la care nu au primit răspuns din partea democraților lui Biden.
Cearta din Parlament
Camera Reprezentanților s-a reunit vineri pentru a găsi un răspuns la această problemă, dar politicienii nu au putut găsi o soluție, privind acodarea unui timp suplimentar chiriașilor care nu își mai pot achita chiriile, înainte de evacuare.
O comisie de specialitate a propus ca termenul să fie prelungit până la data de 31 decembrie, dar propunerea nu a adunat suficiente voturi, chiar și democrații lui Biden votând împotrivă.
„Din păcate, niciun republican nu susține această măsură. Este extrem de dezamăgitor faptul că republicanii din Cameră și Senat au refuzat să lucreze cu noi în această chestiune”, a declarat președintele democrat al Camerei, Nancy Pelosi.
În prezent, aproximativ 3,6 milioane de chiriași riscă să fie evacuați în termen de două luni, datele fiind prezentate de Biroul de Statistică al SUA. Pe teritoriul Statelor Unite se estimează că există 51 de milioane de familii care trăiesc în chirie.
Curtea Supremă a SUA s-a implicat în această chestiune și a decis că este de datoria Congresului sau Camerei Reprezentanților să ia o decizie cu privire la această situație, ea nemaiputând fi adoptată de Centrul de Control al Bolilor, care a decis acest lucur în 2020.