Un tribunal din Shanghai l-a condamnat pe miliardarul chinez-canadian Xiao Jianhua la 13 ani de închisoare. El a fost acuzat absorbția ilegală a depozitelor publice, trădarea utilizării proprietății încredințate, precum și de utilizarea ilegală a fondurilor și de dare de mită.
Un tribunal din Shanghai l-a condamnat pe miliardarul chinez-canadian Xiao Jianhua la 13 ani de închisoare. Tomorrow Holdings Co a primit o amendă record, mai exact 55,03 miliarde de yuani chinezi (8,1 miliarde de dolari).
Xiao și Tomorrow Holdings au fost acuzați de absorbția ilegală a depozitelor publice, trădarea utilizării proprietății încredințate, precum și de utilizarea ilegală a fondurilor și de dare de mită, potrivit tribunalului din Shanghai. Xiao are de plătit 6,5 milioane de yuani (954.655 de dolari) pentru aceste infracțiuni, au spus autoritățile.
Instanța a declarat că Xiao și Tomorrow au „încălcat grav ordinul de gestionare financiară” și au „afectat securitatea financiară a statului”.
Din 2001 până în 2021, Xiao și Tomorrow Holdings au dat acțiuni, proprietăți imobiliare, numerar și alte active oficialilor guvernamentali în valoare totală de peste 680 de milioane de yuani (99,87 milioane de dolari), pentru a se sustrage supravegherii financiare și a urmări interese nelegitime, a declarat instanța.
Cine este magnatul chinez arestat
Xiao a devenit faimos pentru legăturile cu elita Partidului Comunist Chinez. Acesta a dispărut din viața publică în 2017, după ce a fost investigat pe fondul unei represiuni a conglomeratelor conduse de stat. În iulie 2020, nouă dintre instituțiile afiliate grupului au fost confiscate de autoritățile de reglementare chineze, ca parte a unei campanii de reprimare a riscurilor reprezentate de conglomeratele financiare.
La vremea respectivă, oamenii din Hong Kong credeau că magnatul a fost răpit. De la data dispariţiei sale, puţine informaţii au fost făcute publice referitoare la acest caz, iar autorităţile chineze nu au oferit nicio declaraţie.
Ancheta care îl vizează pe Xiao Jianhua pare să facă parte din campania amplă de anticorupţie lansată de preşedintele chinez Xi Jinping când a venit la putere în 2012. Presupusa răpire a lui Xiao în Hong Kong ar fi avut loc într-un moment în care agenţii din China continentală nu aveau voie să opereze în teritoriul semiautonom, potrivit aljazeera.com