Potrivit publicistului Zuesse, „Bezos a jucat un rol crucial pe această zonă deoarece la ședința Bilderberg  din 6-9 iunie 2013, a aranjat cu Donald Graham, proprietarul Washington Post, să cumpere acest ziar pentru 250 milioane de dolari . Între timp negociase cu directorul neoconservator CIA, John Brennan, un contract pe zece ani de 600 de milioane de dolari pentru „cloud computing” care a transformat Amazon Corporation dintr-o afacere neprofitabilă, într-o afacere de mare succes. Aşa a devenit cel mai influent vânzător nu numai pentru cărți, ci și pentru CIA și pentru mega corporații precum Lockheed Martin. Imperialismul și-a dublat averea cu ajutorul lui Bezos, poate cel mai talentat om de afaceri de pe planetă„, a scris istoricul în lucrarea sa.

Bezos vrea să privatizeze tot ce se poate oriunde în lume, cum ar fi educația, autostrăzile, asistența medicală și pensiile. Cu cât miliardarii controlează aceste lucruri, cu atât mai puțin pot fi ei controlaţi. Doar aşa îşi pot protejarea miliardele împotriva unor guverne care le-ar crește impozitele”, mai notează scriitorul american.

„Cu ajutorul Washington Post, Bezos reuşeşte să se impună şi mai puternic pe piaţă devenind unul dintre cei mai buni vânzători  de material militar-industrial american. De asemenea el acaparează constant controlul asupra promovării și vânzării de cărți și filme, deoarece Amazon este cel mai mare retailer din lume (și acum și unul dintre cei mai mari editori, producători și distribuitori)”, subliniază istoricul american continuând „Bezos zdrobește milioane de comercianți cu capacitatea sa inegalabilă de a controla piaţa faţă de concurenții Amazon. Are astăzi capacitatea de a controla și de a absorbi, eventual, pe toți cei care sunt mai puțin puternici decât el, deoarece este atât de bun devenind unul dintre cei mai puternici indivizi din lume„.

„Să nu uităm, totuşi, că cel mai bogat dintre toţi este regele Salman, al Arabiei Saudite, unde cu Aramco (cea mai mare companie petrolieră din lume) are mai mult de un trilion de dolari, potrivit Bloomberg. De fapt, Bloomberg, arată că cele mai bogate 25 de dinastii de pe planetă controlează 1,4 trilioane de dolari. Prin urmare, acest rege este de cel puțin șapte ori mai bogat decât Bezos. El poate fi la fel de puternic ca Bezos”, se arată în analiza scriitorului american.

Cine se ascunde în spatele Big Brother

„Există o putere colectivă care e întruchipată atât de Bezos, cât și de miliardarii Bill Gates, Warren Buffett, Larry Ellison, Mark Zuckerberg, Charles Koch, Sergey Brin, Michael Bloomberg, George Soros și Jack Dorsey . Aceștia concurează între ei și, prin urmare, au priorități diferite pentru guvernul SUA. Dar toți sunt de acord, în special, pe ideea că armata americană ar trebui consolidată – în detrimentul contribuabililor, desigur, nu ai lor”, a notat Zuesse.

Aşa aflăm că „Big Brother”, în lumea reală, este extrem de coerent și unificat ignorând populaţia. Cine mai crede că poporul decide şi că e suveran în ţara sa, ori este naiv, ori ignorant. Miliardarii lumii au capacitatea şi puterea de a se impune, de a controla guverne cu atâta uşurinţă deoarece până la urmă cu ajutorul banilor lor sunt la putere.

Şi iată cum totul se leagă în ceea ce-l priveşte pe Bezos:

– Amazon plătește impozite mici sau deloc, deoarece guvernul federal a scris legi fiscale pentru a încuraja întreprinderile să facă tipurile de lucruri pe care Bezos și-a dorit întotdeauna să le facă cu Amazon.

– Guvernul SUA încurajează mega-corporațiile, prin intermediul impozitelor și reglementărilor să zdrobească întreprinderile mici, făcând mai dificilă creșterea acestora.

– Politicienii aleși susțin copleșitor această idee, deoarece majoritatea fondurilor campaniei electorale au fost donate de oameni foarte bogați. Este un sistem de auto-întărire: super-bogăția controlează guvernul, care împreună cu corporațiile lor controlează publicul, ceea ce reduce oportunitățile economice pentru aceștia.

Rezultatul final este o consolidare instituțională a inegalităților, care devin din ce în ce mai extreme pentru că miliardarii sunt adevărații „Big Brother”. Iar Bezos este cel mai „mare” dintre toţi”, a concluzionat Eric Zuesse.

Te-ar putea interesa și: