Miliardarii cu chirie la stat

Miliardarii cu chirie la stat

Afaceristi care controleaza adevarate imperii financiare au luat in chirie de la stat vile, terenuri si apartamente pe sume ridicol de mici.

Acestia au drept de preemptiune la cumparare. Regia Protocolului de Stat a fost un adevarat „hotel de lux” pentru clientii tuturor regimurilor politice de dupa ‘89. De la guvernarea PDSR si pana astazi, firme ale afaceristilor milionari in euro, unii chiar in Top 300, au platit o chirie ridicol de mica la vile si apartamente din centrul Bucurestiului sau in zone rezidentiale din jurul Capitalei.

Companii controlate de George Copos, Dinu Patriciu, Tiberiu Urdareanu, Dumitru Bucsaru, Iosif Armas, Sorin Vulpescu sau Valentin Nicolau si multe alte firme necunoscute au beneficiat de aceste chirii ieftine, uneori datorita afinitatilor lor politice. Un caz surprinzator este cel al colosului rusesc Gazprom. Reprezentanta din Bucuresti a inchiriat de la statul roman un apartament intr-o vila din Primaverii, platind o chirie modica pe metru patrat (mp).

Multe dintre firmele chiriase sunt in dizolvare, radiere sau nici nu mai sunt inscrise la Registrul Comertului. Altele au cifre de afaceri de sute sau chiar milioane de euro. Acestea si-au pastrat insa sediile pentru care platesc chirii de nimic, de zeci de ori mai mici decat pretul pietei.

Gazprom - profitor de lux la RAAPPS Filiala uneia dintre cele mai mari companii din lume, Gazprom, a primit in chirie un spatiu de la RAAPPS pentru care plateste un pret mai mic decat cel al pietei. Gazprom, reprezentanta din Romania, are un apartament cu patru camere intr-o vila din cartierul Primaverii, pe strada Grigore Mora. Potrivit actelor RAAPPS, Gazprom ocupa 176 de metri patrati.

Contractul de inchiriere a fost semnat in martie 2002 si este valabil pana in decembrie 2007. In sase luni, conform noilor reglementari, reprezentanta Gazprom trebuie sa pregateasca banii pentru a cumpera sediul sau sa-si caute un altul. Gazprom este considerata a treia companie din lume ca marime si forta financiara, cu o capitalizare bursiera de 270 de miliarde de dolari. Romania importa de la colosul rus 40a din necesarul de gaze.

Chiriasii in zodia PSD Corneliu Iacobov a divizat, in 2003, RAFO Onesti in patru societati, printre care si Perla Turism. Administratorul acestei firme este primarul din Slanic Moldova, Andrei Serban, finul lui Iacobov. Perla Turism beneficiaza din plin de avantajele financiare ale RAAPPS, intrucat, in numele acestei firmei, apropiatii lui Iacobov au inchiriat peste o mie de metri patrati de teren in statiunea Slanic, la un pret modic.

Pe aceeasi orbita politica se afla si multimilionarul Iosif Armas, fost asociat al lui Doru Taracila, ex-ministru, senator si influent membru PSD. Argirom, firma lui Armas, are in inchiriere vila „Livia” si 7.600 de metri patrati la Baile Herculane, plus un apartament in centrul Capitalei.

Tot pe lista clientilor PSD se afla si firma Solidmet. La sediul unde figureaza drept chirias, pe strada Polona, se afla insa Grupul Balli, companie care a devenit celebra in epoca PSD datorita contractelor extem de avantajoase cu combinatul Sidex, controlat pe atunci de stat. O alta persoana cu trecere la politicienii PSD este Tiberiu Urdareanu. Firma sa, Sorion International, are in chirie de la stat un apartament pe strada Eminescu.

Nemira sta la stat Compania Libarom Agri activeaza in domeniul agricol. Datele RAAPPS arata ca firma a inchiriat Vila 12 din Snagov. Reprezentantii Libarom Agri beneficiaza de peste 5.000 de metri patrati, debarcader si personal care asigura paza domeniului. Administratorul firmei, Said Baaklini, este asociat cu Cristian Borcea si coactionar la Portfolio, cu Hassan Awdi, cel al carui nume este legat de Rodipet.

Un alt om de afaceri apropiat PSD a facut rost de sediu pentru firma sa, Nemira, de la RAAPPS: Valentin Nicolau. Firma fostului director al TVR are o vila de 725 de metri patrati pe strada Mihalache. Vlad Paunescu, proprieratul celei mai mari case de productie de film din Romania, a inchiriat complexul Pacea si 136.000 de mp la Ciolpani pentru Castel Film.

Compania MarcoImpex a obtinut cu chirie peste 260 mp in centrul Bucurestiului. Actionarii acestei firme - grupul EDF - sunt coactionari la Gelcoop, alaturi de Sorin Ovidiu Vintu. Cei de la EDF au devenit cunoscuti dupa ce au dat in judecata statul roman, acuzand doi fosti consilieri ai lui Adrian Nastase ca le-ar fi cerut mita pentru magazinele duty-free de pe Aeroportul Otopeni.

AFACERE

Hotel de stat administrat privat Hotelul Casa Locato de pe bulevardul Ion Mihalache, numarul 125, proprietate a RAAPPS, este administrat de firma Elad 2001, care in 2000 a semnat un contract de asociere cu statul. Actul a fost incheiat pe vremea cand RAAPPS se numea Regia Locato, printre activitatile careia nu se numarau si cele hoteliere.

„A trebuit sa apelam la o firma privata”, a spus un reprezentant al RAAPPS intalnit la sediul hotelului si care a refuzat sa-si dezvaluie numele si functia. „Elad sunt doar prestatori de servicii pentru noi. Sa stiti ca nu e prea rentabil pentru ei”, ne-a spus acesta. Potrivit barbatului, sediul hotelului a fost pana in 2000 un bloc, unde inchiriau camere reprezentanti ai ambasadelor mai mici din Bucuresti.

Hotelul de trei stele are 20 de camere, care se pot inchiria cu 75 de euro pe zi. Cristina Apostol, managerul hotelului, ne-a declarat ca multi clienti sunt afaceristi si diplomati. Directorul companiei Elad 2001, Robert Roth, nu a putut fi contactat. (Andreea Pocotila)

REGIMUL POLITIC SI CLIENTII LUI

Alianta D.A. si favorizatii ei

Pe lista clientilor RAAPPS se afla compania Topmedia Grup. Printre actionarii acesteia s-a numarat, in 2002, Dumitru Bucsaru, devenit cunoscut datorita apropierii de cercurile de afaceri sustinute de presedintele Traian Basescu. Topmedia Grup este controlata acum de Mihai Palaz, varul secretarului general al Prefecturii Constanta.

O alta firma din grupul de afaceri cu afinitati politice proprezidentiale si-a gasit sediu de la stat: Orion Oil Grup, detinuta de familia Stefan si Steluta Lucov. Acestia au actiuni si la firma Dalli, care administreaza parcarile din Bucuresti, controlata de Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, fosta sefa a cancelariei prezidentiale.

Euroconstruct, in relatie cu statul Tot din grupul proprezidential face parte si compania Eurocontract Trading ‘98, detinuta de Sorin Vulpescu si Dan Besciu, care are in inchiriere mai multe spatii de la RAAPPS. Cele mai generoase: complexul Muntenia din Snagov si un apartament langa Ministerul Muncii.

Alte simpatii politice, alte spatii: Rompetrol, firma lui Dinu Patriciu, miliardarul care se bucura de gratiile premierului Calin Popescu-Tariceanu, a capatat o vila cu chirie la mare si o curte de aproape 7.000 mp. Vila „Agigea” din Eforie-Nord are o capacitate de cazare de zece locuri.

Fost vicepremier in guvernul Tariceanu, milionarul George Copos are si el o vila inchiriata in Snagov, prin firma sa Ana Grup. Vila 28, de pe Strada Zorelelor, i-a fost inchiriata la un pret mic comparativ cu cel al zonei. Firma fostului vicepremier ar trebuie sa evacueze in noiembrie 2008 cei 3.918 de metri patrati.

Firme mici, pomana mare In centrul Bucrestiului, pe strada Lipscani 19, isi are sediul Elite Consulting. Firma ii are printre actionari pe Stefan Ivanovici, expert contabil la Centrul de Afaceri Romano-Rus, si pe Constantin Miu, al carui nume se leaga de Antrepriza Constructii Montaj Lirtrac SA, detinuta 100a de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Societatea Continental a concesionat de la RAAPPS peste 10.000 de metri patrati. Terenul se afla pe soseaua Bucuresti-Ploiesti. Zona are un potential financiar imens, iar reprezentantii firmei profita de chiriile foarte mici. Conform datelor de la RAAPPS, contractul de inchiriere a expirat inca din luna aprilie a acestui an.

La aceeasi adresa cu firma Continental, pe soseaua Bucuresti-Ploiesti, figureaza si GPL Project. Aceasta ocupa o cladire de circa 1.000 mp si terenul aferent de peste 10.500 mp. Chiria platita este de 127 de euro/mp, desi preturile in zona sunt cu mult mai mari.

Mircea Mocanu si Kristina Nitulescu au fost angajati ai RAAPPS. Cei doi au acum in chirie, prin firma Krips Group, un apartament. Mircea Mocanu, fost director comercial la Regie, este si presedintele Primcom, defuncta ICL Alimentara. Mostenirea comunista face astfel ca oamenii de la Primcom sa beneficieze de 90 de spatii centrale in Bucuresti.

La vila 39 din Snagov isi are punctul de lucru firma Glorintercom. Aceasta are in chirie un domeniu de 2.700 mp, cu debarcader. Datele de la Registrul Comertului arata ca are doar sase salariati, dar o cifra de afaceri de peste 300.000 de euro. Gloria Peteu este unic actionar. 

RAAPPS a inchiriat vila 35 si un teren de 12.753 mp, din Snagov, firmei Outdoor Extrem. In spatele acesteia se afla un off-shore din Insulele Virgine Britanice, Brian Partners INC. In 2005, Outdoor Extrem avea un singur salariat si o cifra de afaceri de 50.000 de euro.

TARIFE

Zone de lux - strazi si tarife Tarife RAAPPS*

2,9 euro/mp ....................locuinte de serviciu 4 euro/mp .......................asociatii, fundatii 6 euro/mp ...................... avocati 5,8 lei/mp........................ ziare, reviste, edituri - Casa Presei 7,9 lei/mp......................   ziare, reviste, edituri - alte zone Max. 127 euro/mp .......  irme din alte domenii

* Spatiile sunt incredintate direct, fara licitatie * Tarife valabile din 2007 Sursa: RAAPPS

LA VREMURI NOI, POZITII NOI

„La RAAPPS nimic nu era reglementat” Intrebat despre conditiile necesare obtinerii spatiilor in chirie de la RAAPPS de catre societatile private, Ilie Bolojan, secretarul general al guvernului, ne-a declarat: „Cand am venit la RAAPPS, am intrebat dupa ce criterii au fost acordate spatiile comerciale firmelor. Mi s-a raspuns: „Se depune o cerere si se aproba!”.

Am oprit aceasta procedura „nepotrivita”. Nu cred ca s-au facut licitatii, dar asocierile in participatiune nu au fost prin licitatie. Inainte, la RAAPPS era o aratura totala: veneai cu masina si puteai sa o iei in ce directie vrei. Nu era nimic reglementat sau poate era gandita special in modul acesta. Acum am pus sensuri unice, nu se mai poate. Repartitiile facute direct nu sunt sanatoase, pot genera atribuiri preferentiale”

Ne puteți urmări și pe Google News