Mike Pence, fost vicepreședinte al lui Trump, nu îl va susține la alegerile prezidenţiale

Mike Pence, fost vicepreședinte al lui Trump, nu îl va susține la alegerile prezidenţiale Mike Pence Sursa foto. EVZ

Mike Pence a anunțat că nu îl va sprijini pe Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie. Republicanul l-a acuzat pe fostul său președinte că a propus „un program care este în contradicție cu proiectul conservator” pus în aplicare timp de patru ani.

„Nu vă va surprinde, nu îl voi sprijini pe Donald Trump anul acesta. Nu pot, cu conștiința împăcată, să-l susțin pe Donald Trump în această campanie”, a declarat Mike Pence în timpul unui interviu pentru Fox News.

Mike Pence a explicat de ce nu-l susține pe Trump

Republicanul l-a acuzat pe fostul său șef că a propus „un program care este în contradicție cu proiectul conservator pe care l-am pus în aplicare timp de patru ani”. Creștin evanghelic, adversar înverșunat al avortului, Mike Pence l-a ajutat pe Donald Trump să cucerească dreapta religioasă, fiind partenerul său de listă în campania prezidențială din 2016.

„Pericolul” atacului asupra Capitoliului. După ani de loialitate neclintită, și-a schimbat tonul în urma asaltului asupra Capitoliului, care a zguduit democrația americană la 6 ianuarie 2021. În acea zi, Mike Pence a condus, în calitate de vicepreședinte, sesiunea Congresului, în cadrul căreia aleșii urmau să certifice victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din 2020.

Fostul guvernator de Indiana, la un pas să fie linșat

Deși avea doar un rol de ceremonie, Donald Trump a insistat ca el să refuze să valideze alegerea democratului. Fostul guvernator de Indiana nu s-a conformat, ceea ce i-a adus o dușmănie puternică în rândul susținătorilor miliardarului. Intrând cu forța în Capitoliu, unii au cerut să-l „spânzure” pe Mike Pence, care a trebuit să se ascundă în grabă.

De atunci, a apreciat că vorbele președintelui au fost „iresponsabile” și l-au „pus în pericol”. În iunie anul trecut, Mike Pence a candidat împotriva lui la primarele republicane. Dar a fost nevoit să se retragă, chiar înainte de primele alegeri, din lipsă de sprijin. Refuzul lui Donald Trump, care nu ratează nici cea mai mică ocazie de a-și critica fostul vicepreședinte, nu a reacționat imediat. Dar anunțul lui Mike Pence a provocat o undă de șoc în cadrul partidului, alimentând speculațiile despre capacitatea fostului om de afaceri de a-i convinge pe republicanii din afara bazei sale de susținători foarte loiali.

Mike Pence și Nikki Haley, front comun împotriva lui Trump

Cu câteva zile înainte de anunțul lui Mike Pence, Nikki Haley, care a fost ultima rivală al lui Donald Trump la primare, a refuzat deja să susțină candidatura republicanului împotriva lui Joe Biden. Retrăgându-se pe 6 martie, fosta ambasadoare americană la ONU, sub conducerea lui Trump, a estimat că temperamentalul septuagenar ar trebui să „merite voturile” pe care le-a obținut ea la primare, cele ale unui electorat mai moderat.

Donald Trump a avut cu siguranță o serie de victorii în cursa pentru investitura republicană, dar succesul său la urne a scos la iveală și vulnerabilități ale fostului președinte care i-ar putea complica recucerirea Casei Albe. Înconjurat de investigații, Donald Trump a putut vedea cum se erodează sprijinul pentru el în rândul republicanilor moderati și al independenților - voturi esențiale dacă vrea să câștige împotriva președintelui democrat, Joe Biden, în noiembrie, scrie france24.com.

(Traducerea - Rador)

Ne puteți urmări și pe Google News