Mii de oameni sunt în pericol: ANSVSA a dat alarmă. Produsul a fost retras de la vânzare

Mii de oameni sunt în pericol: ANSVSA a dat alarmă. Produsul a fost retras de la vânzareSursa: Elena Moiseeva | Dreamstime.com

Un produs din carne din societățile comerciale SC MONTANA POPA SRL și SC La Meseni SRL a fost retras de pe rafturi, după ce specialiștii de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au identificat o bacterie care poate conduce la dezvoltarea unor boli serioase.

Produsul Salam Picantella (300 grame) a fost retras din societățile comerciale SC MONTANA POPA SRL și SC La Meseni SRL. Specialiștii ANSVSA au descoperit în compoziția alimentului, în urma analizelor demarate, prezența bacteriei Listeria monocytogenes, care poate conduce la dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate grave.

ANSVSA: Produsul Salam Picantella a fost retras de la vânzare

„Vă informăm că SC MONTANA POPA SRL și SC La Meseni SRL, au inițiat retragerea de la comercializare și de la clienți a următoarelor articole:

Denumire articole: Salam Picantella.

Producător: SC MONTANA POPA SRL, Nr. Lot: L155627012022, Data expirării: 27.04.2022 și Salam VERONA produs crud uscat, Producător SC La Meseni SRL, Nr Lot: 13, Gramaj: 300 gr/buc.

Motivul retragerii este prezența Listeria monocytogenes”, potrivit ANSVSA.

Un alt produs a fost scos de pe piață din aceeași cauză

Recent, un alt produs din pește din magazinele Biocorner a fost retras de pe rafturi din aceeași cauză - prezența bacteriei Listeria monocytogenes.

„Vă informăm că Biocorner, ca urmare a notificării primite din partea producătorului Burren Smokehouse, a iniţiat retragerea de la comercializare şi de la client a articolului (…) Burren Eco Somon Afumat 90 g (…).

Motiv retragere: prezența Listeria monocytogenes”, au anunțat, la acea vreme, reprezentanții ANSVSA.

Ce pericole prezintă bacteria Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes, bacteria identificată de ANSVSA în produsul amintit, este unul dintre agenții patogeni cei mai virulenți ai virusului alimentar, acesta fiind responsabil de circa 30% dintre infecțiile cu listerioză alimentară.

În cazul infectării cu bacteria Listeria monocytogenes, perioada de incubație variază de la câteva zile la câteva săptămâni. Simptomele diferă de la om la om – la început se poate semnala, de exemplu, infectarea amigdalelor, însă bacteria poate conduce și la dezvoltarea endocarditei și/sau a meningoencefalitei.

„Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele măduvei spinării și/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut îl reprezintă femeile însărcinate, nou-născuții, pacienții imunodeprimați sau persoanele cu afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Dacă este contactată în timpul sarcinii, infecția poate cauza avort. Prezența infecției înaintea sau în timpul nașterii poate determina listerioza neonatală”, se arată pe site-ul reginamaria.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News