Aproximativ 200.000 de persoane riscă să își piardă locurile de muncă din capitala Rusiei. Anunțul a fost făcut de primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, care a explicat că societățile occidentale și-au suspendat operațiunile din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
200.000 de angajați din Moscova riscă să își piardă locurile de muncă, după ce sancțiunile impuse de Occident încep să își facă simțite efectele. Autoritățile ruse au aprobat săptămâna trecută un program de 41 de milioane de dolari pentru a sprijini ocuparea forței de muncă în capitală prin furnizarea de cursuri de formare și „lucrări temporare importante din punct de vedere social”, potrivit primarului Serghei Sobyanin.
Sute de mii de angajați fac cursuri de reconversie profesională
Sute de companii, în general occidentale, au anunțat că își suspendă operațiunile în Rusia după ce Occidentul a anunțat o serie de sancțiuni paralizante împotriva Moscovei din cauza războiului declanșat în Ucraina fără motive temeinice.
Sobyanin a arătat că programul recent aprobat intenționează să sprijine peste 58.000 de persoane care și-au pierdut locurile de muncă în cadrul firmelor străine. 200.000 de angajați ar urma să rămână fără loc de muncă, potrivit unei postări publicate pe blogul său. Aproximativ 12.500 dintre acestea vor urma cursuri de reconversie profesională, a adăugat primarul.
Edilul a precizat că persoanelor care activează la două locuri de muncă li se va oferi implicarea în proiecte de lucrări publice într-o serie de organizații ale orașului, în parcuri și în alte locuri.
Rusia va intra în recesiune economică
Experții economici prezic că cel mai grav impact economic al sancțiunilor occidentale este încă de așteptat și se așteaptă ca Rusia să se afunde într-o recesiune profundă. Țara se îndreaptă spre cea mai gravă recesiune de după prăbușirea Uniunii Sovietice, a arătat guvernul britanic, în timp ce banca centrală a Moscovei a redus în mod neașteptat rata dobânzii cheie pentru a susține economia în scădere.
Ministerul de Externe a declarat că se așteaptă ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu 8,5% - 15% în acest an, în condițiile în care seria de sancțiuni impuse în urma războiului din Ucraina a afectat activitatea.
Acest lucru ar fi mai grav decât în 2009, după criza financiară, când economia Rusiei s-a contractat cu aproximativ 7,8%, și ar fi cel mai grav declin de când PIB-ul a scăzut timp de mai mulți ani la începutul anilor 1990.
Pe termen lung, previziunile experților sugerează că creșterea PIB-ului va continua să fie slabă, deoarece țara este izolată de tehnologia occidentală, a adăugat Marea Britanie, care a anunțat sancțiuni împotriva celor două fiice adulte ale lui Vladimir Putin.