Mii de cadre militare s-au pensionat în ultimii cinci ani, în baza unei clasări „apt limitat” sau „inapt”

Mii de cadre militare s-au pensionat în ultimii cinci ani, în baza unei clasări „apt limitat” sau „inapt”

De ani de zile se dezbate subiectul cu privire la pensiile militare şi vârsta de pensionare a cadrelor din armată. Multă lume se întreabă dacă este corect ca militarii să aibă un sistem de pensii separat de cel public pentru calculul pensiilor şi dacă merită aceste privilegii.

În Legea nr. 223/2015 2015 privind pensiile militare de stat, vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă este stabilită în funcție de anul nașterii celor care trec în rezervă, pornind de la 56 de ani și trei luni, pentru cei născuți în luna octombrie 1959 și care crește progresiv, conform unei anexe care face parte din lege, până la 60 de ani, pentru cei născuți după luna ianuarie 1970.

Această limită poate fi redusă pentru perioada în care militarii și-au desfășurat activitatea în condiții de muncă deosebite, speciale sau alte condiții (personal aeronavigant, personal ambarcat, parașutiști sau alte categorii de persoane a căror activitate se desfășoară în condițiile menționate) cu perioade corespunzătoare. Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin aplicarea acestor  reduceri, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani.

Mii de cadre militare s-au pensionat în ultimii cinci ani, în baza unei clasări „apt limitat” sau „inapt”

În conformitate cu legea, peste 9.300 de cadre militare din cadrul MAI, MApN sau SRI s-au pensionat la vârsta medie de 45 de ani, în ultimii cinci ani, după ce au fost trecute în rezervă, ca urmare a clasării „apt limitat” sau „inapt” de către comisiile medico-militare, scrie Libertatea. Persoanele în cauză au beneficiat de prevederile unui articol din legea pensiilor militare aprobate în 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp s-a votat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu. Pensiile de serviciu includ pensiile magistraților, pensiile militare sau pensiile personalului diplomatic și consular.

Printre modificările aprobate pentru cadrele militare este creșterea vârstei standard de pensionare de la 60 de ani la 65 de ani până în 2035, eșalonat.

Numai că, un articol din legea actuală a pensiilor militare a fost folosit pentru pensionarea în masă la o vârstă timpurie. MAI și MApN au încercat în ultima vreme să limiteze fenomenul, ceea ce i-a făcut pe unii angajați să acuze instituțiile de discriminare.

„Apt limitat în timp de pace și război”

Potrivit Libertatea, comisia de expertiză medico-militară de pe lângă Spitalul de Urgență al MAI Prof. Dr. D. Gerota l-a declarat pe un ofițer din cadrul UM Comenduirea Garnizoanei București, o structură subordonată Ministerului Afacerilor Interne (MAI), „apt limitat în timp de pace și război”. Acesta este „ofițer specialist ceremonii”.

„Ca urmare a activității desfășurate timp de 21 de ani în Ministerul Afacerilor Interne”, ofițerul a dobândit mai multe afecțiuni medicale printre care: coxartroză, hipotrofie musculară, discopatie cervicală și lombară. Comisia i-a mai recomandat „scutire de ortostatism prelungit”, „scutirea de efort fizic intens și probe sportive” și „evitarea purtării de greutăți și a frigului”.

Având decizia medicală de „apt limitat”, ofițerul a urmat același traseu parcurs de mii de cadre militare, în ultimii ani şi anume, a solicitat comandantului unității încetarea raporturilor de serviciu și a depus un raport privind trecerea în rezervă, cu drept de pensie anticipată parțial.

Cadrele militare pot să beneficieze de pensie militară anticipată parțial dacă îndeplinesc două condiții:

1. Dețin o decizie de clasare medicală de „inapt” sau „apt limitat”, indiferent de valabilitate (poate fi și de trei luni) în baza căreia sunt trecuți în rezervă sau în retragere

2. Au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu.

Pensiile militare de stat includ trei categorii: pensiile de serviciu, pensiile de invaliditate, respectiv pensiile de urmaș. La rândul lor, pensiile de serviciu sunt de trei feluri: 1) pentru limită de vârstă 2) anticipate 3) anticipate parțial – acestea sunt reglementate prin art.18, alin (1) din Legea 223/2015. Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parțial militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu, mai scrie sursa menționată.