Mii de adulți din Republica Moldova au început cursurile pentru limba română

Mii de adulți din Republica Moldova au început cursurile pentru limba română Sursă foto: Unsplash

În Republica Moldova, aproximativ 12.000 de persoane adulte s-au înscris la cursuri pentru a învăța limba română. Din acest total, 5.000 au început deja să procesul de studiere, după cum au anunțat oficialii de la Ministerul Educației și Cercetării (MEC).

Restul de cursanți vor începe procesul de învățare în lunile iulie și septembrie, au mai transmis reprezentanții Ministerului din Basarabia.

După ce vor reuși să finalizeze aceste cursuri, participanții vor obține un certificat ce va indica nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

„Ținând cont că la ediția din acest an s-au înscris un număr record de persoane, dublu comparativ cu anul trecut, Ministerul Educației și Cercetării a identificat alte peste 120 de cadre didactice care, din 15 aprilie, au început sesiuni de instruire pentru a deveni formatori în cadrul Programului”, au precizat reprezentanții MEC.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proces de studiere a limbii române, în Republica Moldova

Programul național de studiere a limbii române este destinat adulților ce vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română „de la zero”. Pentru ediția din acest an a Programului, Ministerul Educației și Cercetării a alocat suma totală de 10 milioane de lei.

Un număr important, de peste 12 700 de persoane s-au înscris pentru circa 5.000 de locuri disponibile în cadrul Programului național de studiere a limbii române, ediția 2024, lansat de MEC și destinat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la „abc”, conform zdg.md.

Cursurile sunt organizate atât cu prezență fizică, cât și online, până în luna decembrie 2024.

”Menționăm că în anul 2023, în cadrul Programul național de studiere a limbii române au fost înscrise 6550 de persoane. Pentru organizarea și desfășurarea cursurilor gratuite de limba română de la bugetul de stat au fost alocate peste 6 milioane de lei.

În 2024, MEC preconizează ca în cadrul Programului să fie instruite circa 4000 de angajați din sistemul educațional, sistemul medical, administrația publică, justiție, economie, inclusiv alte categorii de adulți. În acest sens, au fost alocate peste 8 milioane de lei. Durata unui curs va fi în mediu de 120 de ore, în dependență de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu cursul din 2023 care avea 60 de ore”, anunța MEC în luna februarie.