Mihai Godea: "Alianţa de la Chişinău a devenit o arenă pentru lupte interne"

Mihai Godea: "Alianţa de la Chişinău a devenit o arenă pentru lupte interne"

La o lună după ce a demisionat din partidul premierului Vlad Filat şi şi-a anunţat candidatura pentru Primăria Chişinău, deputatul Mihai Godea vorbeşte despre schimbarea în rău a aliaţilor pro-europeni.

La nici doi ani după ce a reuşit să-i debarce de la putere pe comunişti, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) începe să ia apă. La începutul lunii trecute, unul dintre "greii" Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), prim-vicepreşedintele Mihai Godea, a anunţat că părăseşte formaţiunea şi că va candida ca independent la alegerile de duminică pentru Primăria Chişinău. Ajuns în momentul de faţă cel mai influent partid din Republica Moldova, PLDM a împrumutat – susţine Godea - din păcatele "înaintaşilor": autoritarismul, cultul conducătorului, dependenţa de clientela politică.

"Puterea corupe. Asta e", explică, într-un interviu acordat EVZ, singurul independent din Parlamentul de la Chişinău. EVZ: Cum arată scena politică de la Chişinău, cu câteva zile înaintea alegerilor locale? Mihai Godea: Pe de o parte există concurenţa aproape nocivă din cadrul AIE, şi aici mă refer la concurenţa celor doi Vlazi din cadrul Alianţei (Vlad Filat si Vlad Plahotniuc). Bătălia lor se dă pentru consilierii municipali şi pentru primăriile din restul republicii. Alegătorului i se impune să voteze "corect": fie, dacă are nostalgii sovietice, "trebuie" să voteze pentru Igor Dodon, candidatul comuniştilor, fie, dacă este adeptul partidelor reformatoare, democratice – şi aici paradoxul este cu mult mai straniu - "trebuie" să voteze candidatul unic al ne-comuniştilor. Indiferent de nemulţumiri, dacă nu te încolonezi în spatele candidatului unic, eşti considerat trădător. Vă aminteşte de vremuri totalitare? Mie da. Eu tocmai asta ofer – o şansă de a alege, nu de a vota. Cum s-a schimbat mecanismul de funcţionare a Alianţei pentru Integrare Europeană în aceşti doi ani de când se află – într-o formă sau alta – la putere? În rău. AIE a devenit de multe ori o arenă pentru lupte interne şi pentru interese nu tocmai nobile. Iniţial, AIE a fost soluţia optimă pentru debarcarea comuniştilor de la putere. Idealurile erau înalte şi speranţele erau multe. Dar puterea corupe. Îndată ce pericolul iminent din partea PCRM a trecut şi presiunea străzii a dispărut, politicienii au început să facă ce ştiu mai bine – sabotarea vecinului de eşichier politic şi împărţirea electoratului în patrioţi şi tradători. Ultimii sunt, evident, cei care nu votează cu ei. Aţi plecat din PLDM la începutul lunii trecute, motivând că deciziile nu se iau în mod democratic în partidul condus de Vlad Filat. S-a transfomat domnul Filat după ce a ajuns la putere? S-a schimbat mult şi nu în bine. Procesul de luare a deciziilor s-a mutat de la partid la Guvern, iar membrii organelor de conducere deseori aflau din presă despre deciziile luate. Preşedintele "a uitat" de partid o vreme, dar şi-a păstrat atribuţiile exclusive în luarea deciziilor. Acest lucru a creat mari nemulţumiri în interiorul partidului, însă energiile au fost insuficiente pentru a schimba situaţia. După plecarea mea s-a produs un dezgheţ relativ. Ieşirea din "triunghi"

Spuneaţi recent că "economia Republicii Moldova e controlată de trei grupuri de business. Este vorba despre un grup controlat de familia Voronin, grupul controlat de Vlad Plahotniuc şi cel controlat de Vlad Filat". Care ar fi ieşirea din acest "triunghi"? Primul pas ar fi să recunoaştem acest "triunghi". Ştiu că pare straniu, dar eu sunt primul şi cred că singurul politician care - până în acest moment - a expus public acest "triunghi". Restul oponenţilor politici şi cei mai mulţi editorialişti şi analişti vorbesc întotdeauna de unul sau două grupuri de interes. E ciudat şi uneori amuzant cum nu reuşesc să numere până la trei. Dar e destul de uşor de înţeles de ce se întâmplă aşa.

Odată ce recunoaştem "triunghiul" şi înţelegem societatea în care trăim, putem merge la asanarea "mlaştinii".

În acest moment, sunteţi singurul independent din Parlamentul Republicii Moldova. Cât de pregătit este electoratul din Republica Moldova în momentul de faţă pentru candidaţi independenţi? Cred că electoratul este sătul de "pachete". Din câte ştiu, în România lui Ceauşescu exista aşa o practică pentru a vinde tot: vrei să cumperi un kilogram de carne – trebuie să cumperi şi cinci suluri de hârtie igienică, plus două pachete de creveţi uscaţi. Cam asta e acum practica din politica moldovenească. Vrei să îl votezi pe cutare? Bun. Dar trebuie să-l votezi împreună cu partidul (cu vreo patru businessmani dubioşi, vreo trei foşti comunişti corupţi şi mulţi alţii de care nici nu ştii că există). Eu vin fără "pachete".

Cât de important mai e azi "pericolul roşu" pentru Republica Moldova? "Pericolul roşu" rămâne a fi foarte periculos, pardon de tautologie. Dar nu trebuie să ne mulţumim în a-l lega de doar de două-trei persoane. "Pericolul roşu" înseamnă atât Partidul Comuniştilor, cât şi toate formele de nostalgie după sistemele autoritariste, discreţionare, agresive. Mai înseamnă şi populism, exploatarea sărăciei electoratului şi tendinţele revanşarde, xenofobe, antieuropene. Or dacă ne uităm pe eşichierul nostru politic, PCRM nu e singura grupare care promovează asta. DESPRE DORIN CHIRTOACĂ

"Entuziasmul tânărului victorios s-a consumat"

Cum aţi caracteriza activitatea lui Chirtoacă la Primăria Chişinău? Cu bine şi cu rău. Cu bine: cu siguranţă a fost mai bună decât a celor dinaintea lui. Victoria sa din 2007 a pavat drumul spre democraţie în Moldova. Figura sa publică a inspirat pe mulţi oameni să opteze pentru schimbare. Cu rău – din păcate, la nivel strict administrativ nu a schimbat mare lucru. Mai mult, în jurul său s-au grupat mici şi mari grupuri de interese. Entuziasmul tânărului victorios s-a consumat între timp.

Sunt voci care vă acuză de faptul că, prin candidatura dumneavoastră, voturile "de dreapta" se împrăştie. De altfel, acum doi ani, atuul partidelor considerate democratice a fost tocmai unitatea în faţa comuniştilor. Orice tentativă de răsturnare a unui regim autoritar cere în primul rând coalizarea forţelor democratice. Unitatea asta reprezintă un instrument. Dar scopul e reinstaurarea statului de drept, libera concurenţă politică şi libertăţile individuale. Dacă ne blocăm într-o nouă idee "unică", dacă închidem ochii la toate defectele AIE, atunci scopul e pierdut. Trebuie să ne asumăm statul democratic, unde principalul instrument e tocmai concurenţa politică. Decizia de a candida ca independent pentru Primăria Chişinău a fost gestul pe care mi l-am asumat tocmai pentru a deschide blocada asta cu iz totalitar, pentru a deschide concurenţa politică sănătoasă. Electoratul nemulţumit de Dorin Chirtoacă nu are în prezent altă şansă viabilă decât să voteze candidatul comunist. Adică după ce oamenii simpli şi-au riscat viaţa şi liberatea în piaţă acum doi ani, venim şi le spunem: "Ori îl luaţi pe Chirtoacă aşa cum e, ori îi votaţi pe comunişti".

Dimpotrivă, prin candidatura mea consolidez poziţia partidelor democratice. Ofer o alternativă decentă electoratului nemulţumit de Dorin Chirtoacă şi îi salvez de la umilinţa de a vota un candidat doar din frica de a nu ieşi celălalt.

DIRECŢIE

Moldova este practic "lipită" de Uniunea Europeană

Cât de aproape ori de departe e în acest moment Republica Moldova de Uniunea Europeană? Dar de Rusia? Moldova este practic "lipită" de Uniunea Europeană. Şi aici nu mă refer doar la graniţa cu România, dar şi la legăturile istorice, culturale, economice. Mai mult, există legături cât se poate de palpabile în prezent, când peste 600.000 de moldoveni lucrează în UE.

De Rusia ne leagă - vrem sau nu - o istorie veche. Nu cred în blocuri monolitice şi în polarizare mai ales când vine vorba despre relaţia UE-Rusia. Pentru că Rusia nu este un monolit care gândeşte organic cu un singur cap. Există diferite tendinţe, unele autoritare, altele reformatoare. Şi, din nou, există grupuri de interese, afaceri multinaţionale cu mize foarte mari în această regiune.

Între timp, UE face eforturi pentru o relaţionare mai bună cu Rusia. Trebuie să fructificăm această şansă pentru a ne apropia de UE. Dar nu o vom face doar prin declaraţii de dragoste. E poate la fel ca în amor, dacă ar fi sa parafrazez o glumă patentată de domnul Dirk Schuebel, Ambasadorul UE la Chişinău: "Luna de miere a trecut, avem nevoie de reforme." Citiți și:

  • "Fii om, du-te la alegeri!". Campanie veselă la Chişinău
  • Dorin Chirtoacă ar câştiga un nou mandat la primăria Chişinăului din primul tur

Ne puteți urmări și pe Google News