Mihai Covaliu: "Braşovul începe să devină un oraş european adevărat"
- Adam Popescu
- 22 aprilie 2010, 20:52
Mihai Covaliu e unul dintre cei mai preţuiţi fii ai Braşovului. Născut pe 11 mai 1977, sub Tâmpa, Covaliu este îndrăgostit iremediabil de Braşov. Acesta se alătură campaniei iniţiată de www.evz.ro, "Oraşul de vis", prin care vom afla unde este cel mai bine să trăieşti.
În primele două săptămâni ale campaniei am descoperit, alături de sportivii Sorin Babii, din Arad, campion olimpic la Seul, în 1988, la tir, şi Narcisa Lecuşanu, din Bacău, hanbdalistă la Oltchim Rm Vîlcea. "Săream în curţile oamenilor la furat de mere" Deşi locuieşte acum în Bucureşti, Mihai Covaliu, campion olimpic de la Sidney în proba de sabie, vine cu plăcere în Braşov, oraşul natal, unde trăiesc părinţii săi, fratele, dar mai ales amintirile copilăriei sale. Cele mai importante titluri câştigate de Covaliu sunt: Aurul la JO de la Sydney (2000) şi bronzul la ediţia de la Beujing (2008). Medalia de aur la CM de la Leipzig (2005), încă una cu echipa de sabie a României la CE (2006). Aur, argint şi două medalii de bronz în finalele de "Cupa Mondială la sabie (2007).
Călit în bătălii şi cu o responsabilitate enormă în acest moment, Covaliu fiind antrenorul lotului naţional, fostul mare campion redevine copil atunci când aude de Braşov. Vorbeşte cu plăcere de vremurile deja apuse şi spune despre Braşov că e un oraş european.
Evz.ro: Mihai, cum a fost copilăria ta? Mihai Covaliu: Am avut o copilărie frumoasă. Mai ales iernile, în Braşov, erau, ca şi ultimele, cu multă zăpadă. Ne jucam pe stradă, pe lângă blocul în care locuiam. Construiam cazemate şi uitam să mai mergem acasă. Plini de zăpadă, ajungeam într-un final. Eram tot timpul îmbujoraţi şi sănătoşi. Nu îţi era frică să pleci la joacă, să te pierzi pe străzile Braşovului. Nu aveam teamă că ni s-ar fi putut întâmpla ceva, să fim furaţi sau accidentaţi de maşini. Poate părinţii îşi făceau griji, dar nu ca astăzi. Mie mi-a plăcut copilăria mea. Îmi e dor de ea! Încerc acum să le ofer copiiilor mei cam ce am avut eu în copilărie: aer curat, spaţiu şi libertate.
Aveai un loc deosebit în care îţi petreceai timpul liber? Erau multe. Ne plăcea uneori să mergem şi să ne căţărăm în castani. Erau castani în zona în care am copilărit, lângă gara din Braşov, pe "Crişana", la numărul 5. Crengile aveau diferite forme şi le dădeam nume. Una era o motocicletă, una avion şi fiecare aveam craca noastră. Toamna mergeam la cules de nuci, tot prin zonă, săream în curţile oamenilor la furat de mere. N-am fost prins niciodată! Când am început scrima, mi-am mutat şi locurile de joacă, pe lângă "Tractorul". Acolo petreceam cea mai mare parte a timpului liber, în parc. Inventam fel de fel de jocuri specifice copilăriei. Jucam fotbal peste tot, la şcoală, la bloc. Asta era în timpul anului. Iarna, luam săniile, asta ne plăcea teribil, şi urcam în Poiana Braşov de unde coboram pe drumul vechi. Era unul dintre traseele noastre favorite.
"Braşovului îi lipseşte un aeroport"
Cum erau oamenii atunci şi cum îi regăseşti astăzi? Unii dintre cei pe care îi ştiam şi care erau bătrâni nu mai sunt. S-au dus. Părinţii copiiilor alături de care am copilărit ne întâmpină şi astăzi, ori de câte ori revin în Braşov şi ne aduc aminte de nebuniile pe care le făceam. Spun: "Ce mari v-aţi făcut! Aţi crescut şi acum aveţi copii la rândul vostru". Totdeauna e cineva care să-ţi amintească de copilărie.
Dacă ai fi ghid pentru o zi în Braşov, ce le-ai recomanda turiştilor? Cu siguranţă centrul vechi al Braşovului. Am umblat şi am văzut multe. Centrul vechi îmi aduce aminte de ceea ce am văzut în Franţa, în Italia. Începe şi Braşovul să prindă acel aer. Casele vechi, curate, foarte bine întreţinute, străduţele vesele. Apoi, ce aş mai recomanda? Biserica Neagră, trebuie şi ea văzută. Se poate merge sus pe Tâmpa, în Poiană, pe drumul vechi.
Ce îi lipseşte oraşului tău? Braşovului îi lipseşte un aeroport. Am auzit că se va face. Sper să fie finalizat cât mai repede, pentru că ar fi păcat ca un oraş aşa cum e Braşovul să nu beneficieze de un aeroport. Toată lumea ar avea numai de câştigat. În primul rând s-ar dezvolta foarte mult toată zona Braşovului.
"La Braşov, lucrurile intră în normalitate"
Cum s-a schimbat el peste timp? Îmi place că există în acest moment o anumită ordine în circulaţia autovehiculelor. Te duci pe o parte, te întorci pe alta. E civilizat. S-au făcut giratorii. Spuneam ceva mai devreme că Braşovul mă duce cu gândul la oraşele din Franţa şi Italia, pe unde am trecut. Braşovul începe să devină un oraş european adevărat. Un oraş mult mai liniştit decât alte oraşe mari. Eu când ajung la Braşov, venind din Bucureşti, simt că se reduce turaţia vieţii! Oamenii sunt altfel Lumea e preocupată la Braşov şi de altceva decât doar să alerge după bani. Lumea se plimbă la Braşov, oamenii mai au grijă şi de sufletele lor.
Te rog să defineşti Braşovul în trei cuvinte. Frumos, verde, curat!
Ce nu se ştie prea mult despre Braşov? Nu prea ştiu ce să răspund aici. Poate despre clădirea Primăriei nu se ştie prea multe. Ar trebui văzută. Clădirea Primăriei e foarte frumoasă. E un obiectiv foarte interesant. O vizită acolo e ca o întoarcere în timp. Îşi poţi închipui cum îşi desfăşurau oamenii activităţile înainte. Să nu uităm prima şcoală românească, din Scheiul Braşovului.
Prin ce se remarcă Braşovul, atât la modul pozitiv, cât şi negativ? Ca lucruri pozitive aş menţiona buna circulaţie din Braşov. E un oraş verde, un pic mai ordonat decât altele. Simt că, la Braşov, lucrurile intră în normalitate. Asta în condiţiile în care ne gândim că ceea ce se întâmplă în restul ţării e anormal. La "negativ" aş vrea să mă refer la sport. Braşovul are un potenţial mult mai mare decât arată. Ar trebui ca oraşul ăsta să aibă o echipă de fotbal puternică, la fel şi de handbal. Am avut un centru sportiv deosebit de puternic la Braşov. Ar trebui să revină această tradiţie.
Campania "Oraşul de vis" a pregătit, pentru fiecare zi de vineri, din săptămânile care urmează, interviuri în exclusivitate cu marii sportivi ai României, care vorbesc despre copilăria în oraşele natale. Se pregăteşte să intre în competiţie, de luni, Brăila.
Din 6 aprilie, odată cu lansarea campaniei "Oraşul de vis", am parcurs trei oraşe: Arad, Bacău şi Braşov.
Calendarul competiţiei pentru săptămânile care urmează arată astfel: Brăila - 26.04 - 02.05 Cluj-Napoca - 3.05 - 9.05 Constanţa - 10.05 - 16.05 Craiova - 17.05 - 23.05 Galaţi - 24.05 - 30.05 Iaşi - 31.05 - 06.06 Oradea - 7.06 - 13.06 Piteşti - 14.06 - 20.06 Ploieşti - 21.06 - 27.06 Sibiu - 28.06 - 4.07 Timişoara - 05.07 - 11.07 Bucureşti - 12.07 - 25
În fiecare săptămână, fiecare oraş al competiţiei va fi prezentat cititorilor, astfel: Luni-Monografie Marţi - Statisticile oraşului - în funcţie de notele acordate de evz.ro Miercuri - Reportaj Joi - Interviu cu primarul Vineri - Interviu cu sportivul Sâmbătă - Interviu cu o vedetă Duminică - Fotoreportaj, cu imagini trimise de cititori, pe adresa orasuldevis@evz.ro.