Normele UE privind sacrificarea animalelor vor fi trecute cu vederea de Paste.
Prefectii din toata tara i-au convocat pe primari pentru a le spune care sunt reglementarile impuse in perioada Sarbatorilor de Paste. Noutatile principale: mieii care vor fi comercializati trebuie sa fie sacrificati numai in abatoare sau puncte de taiere autorizate si controlate strict din punct de vedere sanitar, cu respectarea normelor europene.
O stire importanta: autoritatile sanitar-veterinare au dat o derogare de la normele UE, exclusiv pentru perioada Sarbatorilor Pascale, in cazul animalelor sacrificate doar pentru consumul propriu. „Cei care sacrifica miei sau iezi in gospodarii o pot face doar pentru consum propriu. Ei nu intra sub incidenta legilor comunitare”, a tinut sa explice Ioan Jeleriu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Timis.
In afara de abatoare, se mai pot organiza puncte de taiere, certificate de Directia Sanitar-Veterinara, care insa vor fi autorizate numai 10 zile inainte de Sarbatorile Pascale. „Primarii pot organiza astfel de centre, trebuie sa anunte insa din timp ca sa fie verificate pana cel tarziu pe 26 martie”, a mai spus Ioan Jeleriu.
„Nu se elimina toxine la taiere”
Intre procedura de sacrificare din abatoare si cea din gospodarii sunt diferente semnificative, dar la miei nu exista riscuri speciale in cazul sacrificarii in curti. In cazul ovinelor, singurul organ care prezinta risc este splina, motiv pentru care aceasta este arsa. In abatoare, exista o procedura care permite taierea fara durere pentru animal: „Inainte de a fi taiati, mieii sunt consultati de un medic veterinar pentru a se elimina cei care dau semne de boala. Apoi se face asomarea celor pentru sacrificare. Este vorba de curentarea animalului intr-o zona pe gat care face ca acesta sa nu simta durere cand este taiat ulterior. Dupa taiere, se scurge sangele, se indeparteaza pielea si se eviscereaza. Ultima etapa este refrigerarea si trimiterea pentru vanzare”, a explicat directorul DSV Timis.
Ioan Jeleriu a mai precizat ca nu exista, teoretic, riscuri in privinta taierii mielior in gospodarie. „Nu se elimina toxine chiar daca animalul nu este asomat inainte de taiere. Splina este singurul factor de risc. Nu trebuie consumata si trebuie indepartata cat mai repede”, a adaugat el.
Reglementari
Unde se vand produsele specifice
Mieii vii vor putea fi vanduti doar in locuri special amenajate, in pietele agroalimentare. Cei care cumpara un miel viu au doua posibilitati: il taie in curtea proprie, doar pentru consumul familiei, sau merg cu el intr-un punct autorizat de taiere. Inspectorii sanitar-veterinari spun ca magazinele si halele de carne din piete sunt cel mai sigur loc de unde se poate cumpara carne de miel. Acolo, carnea este verificata si stampilata. Mieii se mai pot cumpara de la piata sau direct de la ciobani, insa trebuie sa aiba certificat veterinar.
> Carne de miel: doar din abatoare, carmangerii sau piete autorizate
> Miei vii: din piete sau direct de la cioban, doar cu certificat veterinar
> Oua: doar cele marcate, fara coaja crapata sau lovita, fara oua de rata
> Lapte: doar in magazine sau in piete, dar numai cu certificat de producator