MICI SECRETE, MARI EFECTE: Umezeală în toată casa

MICI SECRETE, MARI EFECTE: Umezeală în toată casa

Va raspunde Dr. ing. TEODOR TERETEAN, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR).

Locuiesc într-un bloc vechi, de prin ’75, la ultimul etaj. De doi ani mi-am instalat centrala termică de apartament, dar nu ştiu din ce cauză, imediat cum încep caloriferele să se încălzească, în casă se degajă o căldură umedă. Uneori se simt şi rufele ţinute în şifoniere ca „trase“, umezite. Am dat vina pe bucătărie, care are deschidere către hol, fără uşă, dar este prevăzută cu hotă. Precizez că geamurile sunt prevăzute cu tâmplă rie termopan, dar că se aeriseşte în fiecare zi. Aş vrea să ştiu care este cauza şi ce măsuri pot fi luate. Un apartament la ultimul etaj este defavorizat (tavanul-terasă este radiant rece). Blocul fiind vechi, e posibil ca pereţii să nu izoleze termic satisfăcător. Condensarea vaporilor apare pe obiecte datorită acumulării de vapori de apă în exces.

Termopanele etan- şează apartamentul faţă de circulaţia aerului între interior şi exterior, favorizând acumularea vaporilor. Cauzele umidităţii sunt prezenţa oamenilor, ghivecele cu flori, băile, bucătăria fără uşă (hota funcţionează corect numai dacă aerul evacuat este înlocuit cu altul de afară), aerisirea insuficientă. Un umidostat (aparat care se poate cumpăra din comerţ) indică permanent umiditatea aerului din încăpere, indicând momentul începerii aerisirii şi durata acesteia.

Există şi aparate care preiau excesul de umiditate din casă: dezumidificatoare (extrag umezeala din aerul continuu recirculat), minirecuperatoare de căldură (introduce aer proaspăt şi evacuează vaporii de apă în surplus şi mirosurile). Un minirecuperator de căldură extrage 30 mc aer viciat/oră şi introduce tot atâta aer proaspăt. Preţuri estimative: 500-900 euro.

Ne puteți urmări și pe Google News