MICI SECRETE, MARI EFECTE: Grilă de transfer acustică
- Adam Popescu
- 23 aprilie 2008, 03:00
Vă răspunde dr. ing. TEODOR TERETEAN, membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR).
În apartamentul pe care tocmai l-am cumpărat persistă un miros de vopsea proaspătă. Oricât aş aerisi, mirosul nu dispare. În plus, prin deschiderea ferestrelor se produce şi mult curent. Pentru o mai bună circulaţie a aerului, aş monta grile în uşile din apartament, însă nu-mi place că prin acestea se transmit şi zgomotele. Ce este de făcut? Ce fel de grilă îmi recomandaţi să folosesc? Ventilaţia presupune schimbul de aer dintr-o încăpere prin înlocuirea acestuia cu aer din exterior.
De exemplu, pentru evacuarea cu un ventilator a aerului dintr-o baie, trebuie asigurată şi înlocuirea acestuia cu aer, pe sub uşă (prin tăierea părţii inferioare a uşii) sau prin uşă, folosind grila de transfer.
Trecerea aerului pe sub uşă permite transmiterea zgomotelor. Folosind grila de transfer acustică (insonorizată), zgomotele nu se mai transmit, presiunile sonore finale fiind de 20-35 dBA.
De exemplu, o uşă poate să fie flancată de cele două părţi ale unei grile acustice de transfer, de formă dreptunghiulară (atât pe partea interioară a uşii, cât şi pe partea exterioară a acesteia). Aerul se strecoară prin lamelele dispuse perimetral.
Grilele (care trebuie să fie estetice) au dimensiunile exterioare de 380 x 130...930 x 130 mm. Ele se montează la partea inferioară a uşii, prin decuparea, în rama acesteia, a unei suprafeţe mult mai mici.
Există şi grile de transfer circulare, cu diametre exterioare de 220-380 mm. Debitele transferate sunt de 50-400 mc/h în cazul grilelor rectangulare şi de 30-250 mc/h în situaţia celor rotunde.
Preţurile grilelor oscilează în funcţie de mărimea acestora, între 55 şi 100 de euro.