Fundata, localitatea care își privește toate suratele de sus, de la înalțimea celor peste 1.300 de metri unde se află, este și o oază de sănătate.
Colțul de rai al României”, „Cel mai pur aer din țară”, „Un loc magnific, superb”, „O zonă desprinsă din povești” - așa se vede Comuna Fundata prin ochii turiștilor care au vizitat- o și care și-au scris impresiile pe site-ul primăriei. Situată la mijlocul Culoarului Rucăr - Bran, comuna se află la cea mai mare altitudine din România, față de toate celelalte localități. O mică Elveție, ascunsă între Munții Bucegi și Piatra Craiului, la 1.360 de metri înalțime.
La granița imperiului
Fundata este așezată pe punctul de graniță dintre județele Argeș și Brașov. Dar, pe vremuri, aceasta se afla la granița dintre România și Imperiul Austro-Ungar. Mulți localnici au auzit de la părinții și bunicii lor că aceștia aveau casele în imperiu și grajdurile în România, iar ca să adape vitele treceau granița de câteva ori pe zi.
Acum, casele nu mai sunt despărțite unele de altele decât de movilele deluroase. Fiecare casă tronează pe un astfel de deal, cu un aer imperial. Și din fiecare casă, oriunde s-ar afla, vezi străjuind de-o parte Munții Piatra Craiului și, de cealaltă, Bucegii. Dacă stai două-trei zile în Fundata și revii apoi în Capitală, aerul ți se va părea toxic. Pentru că la granița imperiului aerul este atât de pur, încât face minuni.
Oameni cu boli cărora doctorii nu le mai dădeau de cap s-au vindecat numai respirând aerul de aici. Pentru localnici, timpul parcă a stat în loc. Inhalând zi de zi aerul sănătos, arată cu toții cu 10 sau chiar 20 de ani mai tineri decât au în realitate.
Reperele locului
Cele mai importante repere ale comunei sunt lăcașele de cult, cele două biserici ortodoxe: biserica veche din lemn, ce poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită în 1830 și biserica nouă, ridicată în al doilea Război Mondial. Dar dacă aveți chef de plimbare și de vizitare, atunci nu ratați oferta din împrejurimi, extrem de bogată. La doar câțiva kilometri se află Peștera Dâmbovicioara, cea mai lungă din această zonă. Pornind spre Moeciu, care se află la extremitatea brașoveană a culoarului Rucăr – Bran, dați în satul Peștera peste ... Peștera Liliecilor, unde puteți observa, în galerii, câteva specii rare de lilieci. Iar dacă mai străbateți câteva zeci de kilometri spre Brașov găsiți Castelul Bran, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Cazare la prețuri bune
În Fundata se găsesc șase hoteluri, un complex turistic și aproximativ 22 de pensiuni pentru cazarea turiștilor. Prețul la cazare se diferențiază în funcție de sezon. În perioada verii, costul unei camere duble cu mic dejun inclus poate ajunge la 130 de lei pe noapte. În sezonul rece, prețul unei camere duble cu mic dejun inclus este aproximativ 170 de lei pe noapte. Amatorii de turism rural spun însă că cea mai frumoasă experiență o veți avea dacă poposiți în casele sătenilor, făcând astfel cunoștință direct cu viața lor de zi cu zi. Pentru a ajunge în Fundata, turiștii pot alege traseul Pitești-Câmpulung-Rucăr-Fundata cu o lungime de 212 km, care se parcurg în aproximativ două ore și jumătate, sau pot opta pentru traseul Ploiești-Predeal-Râșnov-Fundata o lungime de 196 km parcurși în aproximativ două ore și 45 de minute.
Armatele lumii defilează la Fundata
Iunie este luna cea mai bogată în evenimente în Fundata, cu serbări dedicate sporturilor olimpice, nopții Sânzienelor sau ciobanilor. Dar de departe cel mai spectaculos eveniment are loc în septembrie, când comuna organizează „Festivalul de reconstituire istorică”, un proiect european, realizat de primărie. Militari din țări vecine defilează în uniformele vremurilor de demult în fața localnicilor și turiștilor, prezentând în final o demonstrație de luptă din primul război mondial.
Demonstraţia se încadrează perfect în peisaj, dealurile din jur creând un cadru autentic.