Editura Evenimentul si Capital

Cea mai mică bancnotă din lume se află în casa învăţătorului Cărăbuş din Dolheştii Mari

Autor: | | 0 Comentarii | 2375 Vizualizari

Ora de curs poate să înceapă, după ce s-a auzit clopoţelul. Învăţătorul Vasile Cărăbuş a conceput programa şcolară, prezentând în acest fel călătorilor care bat la uşa casei sale istoria satului sucevean unde s-a născut.

Dolheştii Mari îmi apare astf el prin miile de obiecte ale generaţiilor stinse demult. În urma lor au rămas poveştile unui secol, cuprinse în muz eul pe c are dascălul l-a c onstruit cu mig ală, o viaţă întreagă. Adunând de pe la consătenii săi lucrurile c are, altfel, ar fi ajuns la gunoi.

Un concept

Concepţia s a nu est e t otuşi de a-l pune pe vizit ator în f aţa unor siluet e din lemn, lut s au fier, f otografiind e ventual c orpuri inerte. Gazda vrea mult mai mult. Anume să pleci din odaia lui cu lecţia pe care n-o vei uita prea curând. După ce ţi-a explicat de unde se trag invenţiile omenirii, căci nu la noi s-au născut opaiţul sau fierul de călcat, de pildă.

Primul oaspete

„Doar c e-am t erminat t otul de ar anjat”, îmi zic e, pentru că sunt chiar primul oaspete. Până acum unde aţi ţinut toate lucrurile astea? „În magazie”.

Acolo mai ar e şi acum mult e lucruri care nu încap în zona elitistă, destinată privitorului.

Şi ce v-a făcut să le daţi aripi abia acum? „E un destin în toate, nu-i aşa?”, îmi dă răg azul de a înţeleg e că am intr at în f elul său de-a aranja lumea.

Surpriza din sertar

Înainte de t oate, îl văd că scoate dintr-un sertar o punguţă în care ţine mogâldeaţa, îi zice el, cea mai de preţ.

Bancnota de 10 bani de pe timpul R egelui Ferdinand. Din 1917, mai precis. Are şi chipul Suveranului pe faţa principală.

„Cea mai mică bancnotă din lume!”, adaugă, înscrisă ca atare în Cartea Recordurilor, mă asigură.

Are trei centimetri lungime şi 2,2 centimentri lăţime.

Moştenirea satului

Ajunsesem în cămăruţa aceasta, cu pereţi proaspăt văruiţi, la rândul ei restrânsă, în care abia îţi vine să cr ezi că e posibil să încapă 100 de ani.

N-a fost nevoie să umble prin toată ţara, cum fac alţii, să adune de pe unde poate sau i se iveşte ocazia, tot felul de minunăţii.

Tot ce văd în jurul meu acum şi-a trăit veacul pe Valea Şomuzului, la 15 kilometri de Fălticeni, în diverse gospodării.

Privit în fel şi chip

Unii l-au ajut at în p asiunea s a. „Uite, păstrează tu în colecţia ta ce mi-a rămas de la mama”. „De la bunica”. „Din străbunici”.

Alţii l-au pri vit ciudat. Ca şi cum el ar fi dat import anţa necuvenită unor fleacuri ieşite demult din uzul actualităţii.

Îmi iau notiţe

Scot c aietul şi înc ep să notez explicaţiile celui care nu mai zâmbeşte, dintr-odată. Şi-a luat mina profesorului de la catedră.

Mişcări ample. Se uită când la mine, când spr e lucrurile pe care le des crie. Vorbeşte rar, să fie sigur că r eţin es enţa. Nu s e pierde în amănunte.

Eu, elevul, îl ascult cu atenţie. Parcă îl văd că după aceea scoate catalogul şi mă chestionează…

Despre lumină

Cel dintâi c apitol e dedic at luminii. Se referă la op aiţe. Din lut. În ele se introducea, la început, seul de o aie. Pe urmă ap are lumânarea, din aceeaşi materie primă.

Uite şi lumânarea gradată. Era o altfel de unitate de măsurare a timpului. După cum cobora flacăra, îţi dădeai seama cât a trecut.

Felinarul pentru căruţă e şi el prezent. La fel ca şi cel de mai târziu, dotat cu o glindă c oncavă, sporindu-i fascicolul.

Lampa cu agăţăt oare. S e atârna de un cui bătut în t avan. Dar nu oricând, ci numai în duminici şi de sărbători. Atunci familia s e aduna şi pâlpâir ea flăcării dăde a tutur or măc ar impresia momentului special.

PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI